Hegerberg inn i Guinness rekordbok

Ada Hegerberg (midten) er inne i Guinness rekordbok etter at hun ble første kvinne som ble tildelt Gullballen. På bildet er også søsteren Andrine (venstre) og moren Gerd Stolsmo.
Ada Hegerberg (midten) er inne i Guinness rekordbok etter at hun ble første kvinne som ble tildelt Gullballen. På bildet er også søsteren Andrine (venstre) og moren Gerd Stolsmo. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ada Hegerberg har fått plass i siste utgave av Guinness rekordbok etter at hun ble den første kvinnelige fotballspilleren til å vinne Ballon d'Or.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ballon d'Or, ofte oversatt til Gullballen på norsk, regnes som den mest prestisjetunge individuelle prisen en fotballspiller kan vinne. Og i desember fjor ble den for første gang utdelt til en kvinnelig fotballspiller; Ada Hegerberg.

Prisen fikk hun blant annet etter at hun scoret på bestilling for Lyon etter overgangen til den franske storklubben i 2014. Forrige sesong var intet unntak, da hun mottok prisen. 53 mål ble fasiten. 15 av dem kom i mesterligaen, hvilket var rekord.

I tillegg bidro hun sterkt til at Lyon tok sin tredje strake mesterligatriumf forrige sesong, i tillegg til et oppskriftsmessig seriemesterskap med sin franske klubb.

– Det er første kvinnelige Ballon d'Or, og dette er et stort steg for kvinnefotballen. Jeg tror vi alle sammen føler at dette er stort, sa Hegerberg under takketalen i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter EM i 2017 takket Lyon-spilleren nei til videre landslagsspill for Norge. Dermed nådde hun heller ikke opp da FIFA nylig delte ut prisen for årets spiller.

Tolv målgivende

Også Liverpools høyreback Trent Alexander-Arnold har fått plass i rekordboken etter at han leverte tolv målgivende pasninger forrige sesong i Premier League.

– Det er en ære. Jeg ønsker alltid å være med fremover for å hjelpe laget å skape så mange sjanser som mulig, sier han ifølge den britiske avisen Mirror.

Den gamle rekorden ble delt mellom Leighton Baines (2010/11) og Andy Hinchcliffe (1994/95). Everton-spillerne sto med elleve målgivende pasninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et utrolig stolt øyeblikk for meg og familien min, og det er en rekord jeg håper vil stå i mange år, sier Liverpool-backen.

Raskeste scoring

Blant øvrige fotballrelaterte hendelser som har fått plass i siste utgave av rekordboken er Kylian Mbappé for å være den yngste spilleren til å bli nominert til Gullballen (18 år og 293 dager gammel), skriver Mirror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Shane Long er inne med Premier League-historiens raskeste mål. Han brukte kun 7,69 sekunder på å sende Southampton i ledelsen mot Watford.

Tyske Anja Mittag har rekorden for flest scoringer i mesterligaen for kvinner. Paris Saint-Germain-spilleren har notert seg for 51 scoringer i turneringen.

I tillegg er João Félix inne som den yngste spilleren som har scoret hat trick i europaligaen. Portugiseren scoret tre mål og hadde en målgivende da Benfica slo Frankfurt 4–2 i april.