Innbytterne berget Norge på overtid

Alexander Sørloth henter ballen etter å ha utlignet til 1-1 mot Romania på overtid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Alexander Sørloths utligning på overtid ga Norge 1-1 i Romania. Dermed har de norske fortsatt teoretisk håp om 2.-plass i kvalifiseringen.

Innbytterne Mathias Normann og Sørloth samarbeidet om målet som sørget for at novemberkampene ikke blir et totalt antiklimaks. Om Norge skal bryte 20 års sluttspilltørke blir det likevel gjennom nasjonsligaomspillet i mars.

– Realistisk sett blir det vel nå umulig, innså landslagssjef Lars Lagerbäck på pressekonferansen om muligheten for å bli EM-klar i høst. Han kritiserte samtidig UEFA for å la Romania fylle tribunene med barn som skapte kjempestemning, selv om motstanderen egentlig var straffet med publikumsforbud etter tribunerasisme.

– Jeg synes vi spilte bra i første omgang og hadde et stort antall gode sjanser. Samtidig er ikke kvaliteten på avslutningene god nok, og i andre ble det litt overambisiøst, fortsatte han.

Svensken mente laget hans mistet rytme og ikke framsto like kollektive i det de foretok seg de siste 45 minuttene.

– Det er alltid surere å tape når man er det beste laget. Vi skapte mest, mens de skapte noe på sine kontringer, sa Lagerbäck.

Misforståelse

En misforståelse mellom Rune Almenning Jarstein og Joshua King på et utkast ga Romania sjansen som så ut til å senke Norge. Alexandru Mitrita, som var en trussel hele kampen, vant ballen, satte fart langs 16-meterstreken og plasserte et venstrebeinsskudd i hjørnet.

– Vi må dele skylden for den. Han skulle til å kaste til meg, men stoppet opp. Jeg trodde han skulle velge en annen løsning, og da han likevel kastet til meg var jeg ikke klar, sa King.

Inntil det fatale utkastet hadde Jarstein bokstavelig vært norsk redningsmann i heksegryta i Bucuresti, blant annet med en strafferedning.

Fem minutter ut i 2. omgang, kort etter at Sverige hadde tatt ledelsen mot Spania, fikk Romania straffespark da venstreback Nicusor Bancu gikk over ende i duell med Sander Berge. Det var kontakt, men rumeneren falt veldig lett. Dommerens avgjørelse var i beste fall streng.

Jarstein lot seg ikke affisere. Spissen George Puscas har scoret fem mål i EM-kvalifiseringen, men alle mot gruppas to svakeste lag. Nå ville han ha mål mot et av de beste, men trippet i tilløpet og skjøt for svakt. Jarstein var nede i hjørnet og slo ut.

Desperat

Jarstein leverte en klasseredning fra Mitrita på overtid i første omgang og var igjen god da Nicolae Stanciu fyrte løs rett etter straffemissen, men han var sjanseløs på Mitritas skudd i det 61. minutt. Det var han også et par minutter senere da Florin Andone, som kom inn for Puscas, nikket i undersiden av tverrliggeren på et hjørnespark fra Mitrita. Ballen spratt på streken og ut.

Norge trengte desperat mål og spilte 4-3-3 etter at Bjørn Maars Johnsen kom inn. Halvannet minutt på overtid samarbeidet de to andre innbytterne om utligningen. Normann fant hodet til Sørloth, og dermed sto det 1-1.

King hadde en sjanse til å gi Norge seieren som ville gitt full spenning i EM-gruppa, men nikket rett på keeper, og det endte uavgjort. Det var nok for dårlig for begge lag, selv om også Sverige mistet seieren på tampen mot Spania.

God start

Innledningsvis så det ut som det skulle bli veldig gøy å være norsk på Arena Nationala, tross lurvelevenet fra de 30.000 barna som fylte tribunene.

Norge styrte spillet fullstendig mot et hjemmelag som åpnet svært avventende, og de norske skapte flere ganger farlige situasjoner i motstanderens felt. Som mot Spania slet de med å få mer enn halvsjanser ut av det, men Martin Ødegaards skudd i det 13. minutt satte iallfall keeper på en ordentlig prøve.

Etter et kvarter viste UEFA-tallene at Norge hadde hatt nesten 75 prosent ballbesittelse, men da begynte rumenerne å vise at også de kan spille fotball. Hjemmelaget yppet seg framover, særlig med kontringer der raske Mitrita var involvert.

Norge viste fram et par smarte frisparktrekk uten å få noe ut av det, og Ødegaards hjørnespark var heller ikke like skarpe som mot Spania. Omgangens største sjanse var det Romania som fikk, da Mitrita rett etter spilte 45 minutter avanserte på skrå langs feltet og fyrte av mot hjørnet. Jarstein var lynraskt nede og slo til corner.

Tidligere hadde Puscas rasende ropt på straffe da han gikk i bakken mellom de norske stopperne, men TV-bildene viste at spissen heller burde takket dommeren for at han ikke fikk gult kort for filming.

Lars Lagerbäck byttet i pausen ut Stefan Johansen med Alexander Sørloth og la om til ren 4-4-2 med Ødegaard på høyre kant. Det vippet ikke kampen Norges vei, men igjen fikk Lagerbäck på overtid betalt for offensive bytter.