Fra spansk mareritt til jubel for King og Norge

Joshua King jubler etter sin 1-1-scoring på straffe under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge - Spania på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Joshua Kings straffespark på overtid, etter at Omar Elabdellaoui ble felt, ga Norge fortjent 1-1 mot Spania og holdt liv i EM-sjansene.

Norge skapte store problemer for Spania, men så ut til å skulle tape på et mål Rune Almenning Jarstein normalt ikke ville sluppet inn.

Halvannet minutt på overtid kom Elabdellaoui fram i feltet og ble stoppet ulovlig av keeper Kepa Arrizabalaga. King feide returen over mål, men fikk en ny sjanse da dommeren pekte på 11-metersmerket. Iskaldt sendte han ballen i hjørnet.

Dermed unngikk Norge sitt første hjemmetap under Lars Lagerbäck og kan fortsatt drømme om 2.-plass i gruppe F, selv om det nå er fire poeng fram til Sverige og tre til Romania. Norge er avhengig av seier i sine gjenstående kamper og hjelp fra andre lag.

Norge var det beste laget siste halvtime av første omgang og hadde flere store sjanser til å ta ledelsen. Optimismen rådet på Ullevaal, men Spania innledet 2. omgang like hvast som den første og fikk betalt etter ett minutt da Jarstein ikke greide å stoppe Saúl Ñíguez' dupper.

Ballen ble ikke ordentlig klarert etter et spansk gjennombrudd på kant. Saúl fikk ballen rett utenfor 16-meteren og sendte i vei et skudd Jarstein fikk hendene på, men ikke greide å stoppe. Normalt ville nok klassekeeperen gjort det.

Martin Ødegaard skapte to av de norske sjansene før pause med presise hjørnespark, og han fant hodet til Joshua King med en ny corner minuttet etter ledermålet, men nikken gikk så vidt på feil side av stolpen langt utenfor keeper Kepas rekkevidde.

Norge fortsatte å skape sjanser og fikk til slutt belønning. Spania hadde vunnet 16 kamper på rad i EM- og VM-kvalifisering, men den rekken tok slutt på Ullevaal.

Slo tilbake

Spania innledet kampen sterkt, spilte Norge dypt og skapte umiddelbart farlige situasjoner foran det norske målet. Jarstein måtte ta fram sin første redning før det var spilt et minutt, og de norske slet med å takle et høyt og aggressivt spansk press.

Etter et kvarter var det centimeter som skilte Rodrigo Moreno fra å få foten på Jesus Navas' harde innlegg inne i målgården, og de norske levde farlig.

De norske skulle ikke la seg overkjøre. I stedet kjempet og spilte de seg inn i kampen, viste at også de kan vise god teknikk og ta gode beslutninger når det går fort, og satte gjestene på prøver.

En kontring med lekre detaljer fra King og Ødegaard slo an tonen, og det ble virkelig farlig da King i det 21. minutt nikket fra kort hold etter at Stefan Johansen fikst spilte fram Elabdellaoui, som slo et frekt innlegg bak standbeinet.

Ødegaard måtte tåle at Sergio Busquets slo tunnel på ham etter halvspilt omgang, men han skulle ta igjen med gode dødballserver som kunne gitt Norge ledelsen.

Etter en halv time fikk Håvard Nordtveit en smell i siden og måtte ut. Rett fra benken møtte Even Hovland hjørnesparket fra Ødegaard og så ut til å skulle nikke i mål fra kort hold, men ble holdt og nådde ikke ballen ordentlig.

Misbrukte sjanser

I det 39. minutt ble Elabdellaoui spilt helt fri av Ole Selnæs, men innså ikke hvor alene han var og nølte med å avslutte. Da han gjorde det, var Kepa på plass, og han burde kanskje spilt til da bedre plasserte Ødegaard eller King.

Sander Berge var nær avslutning i målgården, og en ny Ødegaard-corner på overtid fant hodet til Kristoffer Ajer, som kunne nikke upresset, men traff dårlig og så ballen gå utenfor.

Spania hadde også sine tilbud, men Norge hadde de fleste og største den siste halvtimen av første omgang og fikk varm applaus fra publikum på vei til hvilen.

Spanias ledermål var et slag i ansiktet på det norske laget, som likevel ikke ga seg. Halvtimen før slutt la Lagerbäck om til klassisk 4-4-2 med Alexander Sørloth ved siden av King, og tyrkiaproffen nikket i det 72. minutt ned til Selnæs inne i feltet. Skuddet ble med nød og neppe blokkert til corner.

King skjøt over etter spurtduell med Raul Albiol i det 78. minutt og ble noen minutter senere snytt for en like stor sjanse av en viljehands av Sergio Ramos, som fikk gult kort og må stå over mot Sverige tirsdag, der Norge nå er avhengig av spansk hjelp.

Norge tok sjanser i jakten på utligning, og Spania kunne fått flere mål. Fabián Ruiz hadde et skudd i tverrliggeren, men det fortjent at det ble Norge som scoret.