Nike trapper prosjekt etter dopingutestengelse

Den amerikanske Alberto Salazar-trener Alberto Salazar er utestengt i fire år for doping. Nå vil Nike legge ned treningsgruppen hans «The Oregon Project.
Den amerikanske Alberto Salazar-trener Alberto Salazar er utestengt i fire år for doping. Nå vil Nike legge ned treningsgruppen hans «The Oregon Project. Foto: Don Ryan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportsutstyrsgiganten Nike planlegger å legge ned treningsgruppen «The Oregon Project» etter at gruppens trener Alberto Salazar ble utestengt for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salazar er best kjent for å være mannen bak den britiske langdistanseløperen Mo Farah som tok fire OL-gull i karrieren. Han var selv en av de beste amerikanske langdistanseløperne på 1980-tallet med blant annet tre seirer i New York-maraton.

Midt under VM i Doha kom avgjørelsen fra det amerikanske dopingbyrået (USADA) om å utestenge Salazar i fire år for brudd på dopingbestemmelsene.

Nike har hele tiden stått bak Salazar etter at den cubanskfødte 61-åringen benektet alle anklagene mot ham.

Salazars dopingbrudd gikk blant annet ut på ulovlig omsetning av testosteron, fiksing av dopingkontroller og ulovlig brukt av det fettforbrennende middelet L-carnitine.

61-åringen har sagt at han vil anke avgjørelsen, og Nikes administrerende direktør Mark Parker sa umiddelbart at firmaet ville støtte ham, men i et internt notat har Parker gått inn for at treningsgruppen ville bli lagt ned på grunn av dopingskandalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne situasjonen sammen med de mange spekulasjoner og påstander er til hinder for utøverne og vil gå ut over deres trening- og konkurransesituasjon. Jeg har derfor bestemt å trappe ned «The Oregon Project», sa Parker.

Parker opplyste derimot at Nike fortsatt vil støtte Salazar i hans anke mot utestengelsen.

– En fire års utestengelse for noen som har handlet i god tro blir feil, sa Parker i notatet.

Parker la til at dopingpanelet som dømte ham ikke fant at det var organisert noen form for doping, at det ikke var funnet bevis for at prestasjonsfremmende midler noen gang var blitt brukt på treningsgruppens utøvere. Parker mener at Salazar alltid har strebet etter å følge reglene.