Landslagssjefen om VM-kaoset: – Det finnes jo ikke ord

Sven Erik Bystrøm (t.v.) og Alexander Kristoff kjemper seg gjennom vannmassene under VM-fellesstarten søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sven Erik Bystrøm (t.v.) og Alexander Kristoff kjemper seg gjennom vannmassene under VM-fellesstarten søndag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Stig Kristiansen kan ikke huske et sykkelritt med så ekstreme forhold som Alexander Kristoff og resten av verdenseliten ble utsatt for søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store nedbørsmengder, flom, sterk vind og lav temperatur skapte kjempeutfordringer for både ryttere og arrangører under fellesstarten i Yorkshire søndag. Til mål, etter å ha sittet på sykkelsetet i nesten sju timer, kom den ene rytteren etter den andre skjelvende av kulde og utmattelse.

De drøyt 260 kilometerne fra Leeds til Harrogate ble en manndomsprøve av sjeldent merke. Kun 46 av de 197 rytterne som kom til start fullførte.

Landslagssjef Kristiansen brukte ordet «ekstremt» da han skulle sette ord på det han hadde vært vitne til fra sin plass i den norske følgebilen.

– Det finnes jo ikke ord, sa Kristiansen til norsk presse – og var tindrende klar da han ble utfordret på om han noen gang hadde sett lignende forhold.

– Nei, nei. Det tror jeg ikke finnes i historien. Det har vært flom, smale veier der det ikke er plass til to biler og ryttere over alt med regnjakker og flasker. Det var kaos. Skikkelig kaos.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dansk sjokkseier i sykkel-VM på tung norsk dag

Farlige situasjoner

– Vil du si at det var farlig?

– Det oppsto noen farlige situasjoner, så det var i hvert fall stangtreff med hensyn til det. Det var i grenseland at det gikk. Såpass ærlig skal jeg være, sa Kristiansen til NTB.

Han var glad for at fellesstarten tilsynelatende ble gjennomført uten noen form for alvorlige uhell eller skader.

– Det har gått fint med alle jeg har sett, men det var spesielt. Det må ha vært litt morsomt å se på også, smilte landslagssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede natt til søndag kom det store nedbørsmengder i Yorkshire-området. Det førte til at arrangørene i morgentimene søndag valgte å korte ned løypa og utsette den planlagte starten.

Bilder fra traseen viste betydelige mengder med overvann flere steder, og beslutningen om å droppe to av de tyngste innlagte stigningene ble tatt av hensyn til rytternes sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skalv av kulde

Regnværet fortsatte samtidig etter at starten gikk og pågikk gjennom hele rittet. Til pressesonen etter målgang kom en iskald og skjelvende Amund Grøndahl Jansen.

– Kaldt, hardt og vått, sa han til NTB da han ble bedt om å beskrive opplevelsen han hadde hatt.

Alexander Kristoff vedgikk også at forholdene krevde sitt.

– Det var en tøff dag. Det er det ikke tvil om. Det var kaldt og guffent, og det var mange slitne bein mot slutten. Mine inkludert, sa han.

VM-gullet gikk til den danske overraskelsen Mads Pedersen. Han vant foran italienske Matteo Trentin og sveitsiske Stefan Küng.