«Doktor» Alnes sammenligner trening med å drikke et glass melk

Karsten Warholms trener Leif Olav Alnes under pressemøtet på VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar på Wyndham West Bay Hotel søndag.
Karsten Warholms trener Leif Olav Alnes under pressemøtet på VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar på Wyndham West Bay Hotel søndag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karsten Warholms suksesstrener Leif Olav Alnes er ikke akkurat A4. Han er ofte smørblid, fråtser i humor og forteller historier og lignelser på løpende bånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av den lignelsene handler om melkedrikking. Da NTB møtte duoen Warholm og Alnes i begynnelsen av april handlet det blant annet om hva som skulle til for å lykkes i VM i Doha.

Snart får vi svaret. Mandag kveld er det finale på 400 meter hekk, og Warholm er kanskje den største favoritten til å forsvare sitt VM-gull for to år tilbake i London.

Alnes satte opp tre kriterier for å lykkes her i Doha, i sterk varme og vanvittig høy luftfuktighet rett ved Persiabukta.

1) Du må være trent

2) Du må være uthvilt

3) Don't fuck it up.

– Egentlig er det så enkelt og så komplisert, fastslo treneren fra Nordmøre.

Det er her at Alnes trekker fram sammenligningen mellom trening og melkedrikking og hva som blir konsekvensen om du ikke gjør som du skal.

Trener-Gjert før finalen: – Jeg ville ikke ha hatt dem med når det er 400 meter igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir det for mye blir du skadd

– Drikker du melk? Ja, de fleste gjør det. Når slutter du å helle? De fleste slutter å helle før det renner over. Det er ganske lurt. Så må du drikke litt før du heller på mer. Slik er det med trening også. Trening bryter ned, mat og hvile bygger opp igjen, forteller Alnes.

Alnes sier at det er dumt å fortsette å helle over når det renner over. Da må du først tørke av bordet, og om det fortsetter å renne må du tørke av gulvet. Det tar lang tid.

– Det er det som gjør at du blir skadd. Du har utsatt kroppen for noe den ikke har tålt. Det er mange skader som kommer som du ikke ser og får gjort noe med, men jeg tror at du må se på det som en feil, ellers kan du bortforklare ting til du blir blå i trynet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alnes sier at du må ta konsekvensene av egne handlinger og erkjenne at her ble det for mye av et aller annet. Kroppen forsvarer seg med å få en skade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stopp

– Slik er det med trening. Vi trener utrolig mye, de fleste gjør det, og jeg synes jeg at vi må være mye mer opptatt av hva treningen fører til enn det faktum av at vi har trent mye. Det var dette med laminering av planen. Planen var å helle på mer melk, men så ser du at glasset er fullt. Da ville jeg ha stoppet. Det ville jeg ha gjort hver dag og to ganger om søndagen, i stedet for å helle. Ja, men skal vi kjøre en uke til? Nei, vi skal ikke det. Nå er det nok.

Warholm ser ut til å ha hellet på akkurat passe med melk denne sesongen.

Mandag kveld er det alvor.

Igjen.