Tre Ingebrigtsen-brødre til VM-finale - Jakobs diskvalifikasjon omgjort

Jakob Ingebrigtsen tråkket innenfor listen under finaleheatet. Han ble først disket, men Norge anket og anken ble tatt til følge.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filip og Henrik Ingebrigtsen er klare for VM-finalen på 5000 meter. Jakob Ingebrigtsen ble først disket - men nå får han løpe likevel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Jakob Ingebrigtsen ble disket, anket Norges friidrettsforbund. Norges anke er tatt til følge og Jakob Ingebrigtsen får løpe VM-finalen på 5000 meter likevel.

– Jeg er lettet over at reglementet fungerer til fordel for de uskyldige. Jeg har følt at jeg ikke gjorde noe galt, sier Ingebrigtsen til pressekorpset i Doha.

Jakob Ingebrigtsen gikk videre som nummer fire i sitt heat, men like etter klokken 20 - halvannen time etter løpet - kom meldingen om at han er diskvalifisert.

Norge anket avgjørelsen, og rundt klokken 22.20 kom meldingen om at anken blir tatt til følge.

– Juryen konkluderer med at de tre stegene Jakob tar innenfor banen kommer som resultat av fysisk kontakt med en annen utøver, og at stegene ikke utgjør noen fordel. Juryen tar protesten til følge, leste pressetalsmann Knut Skeie Solberg i Norges Friidrettsforbund opp for pressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at alle tre Ingebrigtsen-brødrene skal løpe VM-finalen på 5000 meter for Norge.

– Det er historisk, sier pappa og trener Gjert.

Se video fra pressemøtet under:

Derfor anket Norge

Under siste runde i kvalifiseringsløpet tråkket Jakob Ingebrigtsen feil og løp tre steg utenfor banen. Det er situasjonen som skal ha ført til at den yngste broren først ble disket. Se situasjonen i videoen øverst.

– Jeg hadde to etiopiere som løp inn og ut foran meg i elleve runder før dette skjedde. Da må jeg manøvrere meg bak dem. Så er reaksjonen til noen som blir fratatt plassen at de skvetter. Da blir det mye armer og bein. Da havner jeg i en uheldig situasjon. Så er det politikk at de som taper blir sure, og så dytter man dem som vinner utforbi, sier han til TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Friidrettsforundet valgte å anke. Dette var deres begrunnelse:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Anken er på to grunnlag. Vi mener at handlingen til Jakob er såkalt «forced», som vil si at han blir tvunget til å gjøre det han gjør. Punkt to er at vi mener at det skjer på langsiden, og ikke i svingen. Det utgjør en stor forskjell i reglementet. Det er mindre fordel på langsiden. Det er et eget punkt i reglementet som sier at Jakob ikke gjør noe feil, sier pressetalsmann Knut Skeie Solberg i Norges Friidrettsforbund til et samlet norsk pressekorps på stadion.

Irritert Gjert

Jakob var den eneste av Ingebrigtsen-brødrene som løp i det første heatet på 5000 meter.

19-åringen lå lenge kontrollert midt i feltet. Tempoet var høyt, men 19-åringen viste ingen tegn til svakheter. Jakob Ingebrigtsen ble liggende midt i en stor pulje mot slutten, men han la seg helt inne ved lista, og han så til slutt ut til å ha full kontroll da han løp inn til fjerdeplass - bortsett fra at han havnet utenfor banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen var riktignok ikke fornøyd. Han likte ikke taktikken til Jakob.

– Et ekstremt risikofylt løp. Han holdt på å tryne flere ganger der, sa Gjert oppgitt til NRK.

Lettet Henrik

I det andre heatet var det storebrødrenes tur. Utover i løpet ble Filip liggende langt framme i feltet, mens Henrik var noe bakpå. Han avanserte så i feltet og var for alvor med da det dro seg til.

Filip virket ekstremt pigg og nærmest jogget seg videre til finale på tiden 13.20,52. Også Henrik gjorde jobben, spurtet inn og ble klar for finalen på tid. Han kom i mål på 13.21,22.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er sesongens største mål for meg, og jeg overrasker egentlig meg selv. Farten i feltet var akkurat som jeg skulle bestilt den selv. Helt perfekt, sa Henrik Ingebrigtsen.

Han fortalte videre at han skulle til legen etterpå for å undersøke tåa. Nå er han spent før finalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fikk ganske vondt i tåa etter hvert. Men jeg klarte å holde farten oppe, og da jeg skulle klemme til på slutten så hadde jeg litt å gi også. Hver plassering bedre enn 15.-plass i finalen er en bonus. Jeg er veldig lettet.

Les mer fra friidretts-VM:

Grøvdal klar for VM-finale etter nervepirrende minutter

Retzius klarte ikke kravet – ute av friidretts-VM

Hedda Hynne til semifinale i VM