Viking til semifinale i cupen etter straffedrama mot Aalesund

Aalesunds Aron Thrándarson blir stoppet av Vikings Viljar Vevatne i sluttsekundene av ordinær tid i cupduellen i Ålesund. TV-reprisen viste at hjemmelaget ble snytt for straffe. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Zlatko Tripic sendte Viking til semifinale i fotball-NM med 5-3 på straffer over Aalesund, men hjemmelaget ble snytt for et klart straffespark i 1-1-kampen.

Aalesund slo ut Rosenborg på straffer i åttedelsfinalen, men falt etter straffedrama i kvartfinalen. Laget tok ledelsen på straffespark, men skulle hatt straffe igjen da Aron Thrandarson ble felt på overtid i 2. omgang. Dommeren sa nei, og til sist falt avgjørelsen i straffesparkkonkurranse.

Viking skjøt først, og Tommy Høiland scoret sikkert. Niklas Castro svarte. Even Østensen scoret, men Oddbjørn Lie scoret også. Adrian Nilsen Pereira var sikkerheten selv, mens Ståle Sæthre bommet for AaFK med et skudd i keeperhøyde.

Samúel Kári Fridjónsson satte Viking fjerde forsøk. Wílmer Azofeifa reduserte, mens det hjalp lite da Zlatko Tripic scoret.

– Det var utrolig deilig. Det var mye følelser. Jeg er hører at (Lars) Bohinen sier at det var jevnt, men vi var best. Vi har øvd mye, og jeg er ganske sikker på straffe, sa Tripic.

På overtid på stillingen 1-1 ble hjemmelaget helt klart snytt for straffe. Aron Thrandarson var på vei gjennom inne i feltet. TV-reprisen viste at islendingen ble hektet bakfra av Viljar Vevatnes bein, men dommer Kai Erik Steen unnlot å dømme, til ville protester.

Feigt

– Selvsagt var det straffe. Jeg trodde det var en spøk av dommeren, sa.Thrandarson til NRK.

– Han tar fra oss cupdrømmen. Det er feigt. Han sa til meg at han verken så bein eller hender, og derfor ikke kunne han ikke dømme straffe, men han må jo være oppe i situasjonen, sa Lars Bohinen.

Aalesund og trener Bohinen synes å være på full fart tilbake til Eliteserien etter å dominert stort i 1. divisjon, og laget ønsket å krone sesongen med cupsuksess også.

Bjarne Berntsen og Viking på sin side var høyt oppe etter 4-0-seiren borte mot Vålerenga i helgen uten flere av de beste spillerne på plass. Tilbake på laget i jugendbyen var både Zlatko Tripic og Tommy Høiland. De to skulle dominere Vikings mange offensiver.

Stengte trening

Det kokte litt i forkant av kvartfinalen ettersom Bohinen hadde stengt en av lagets siste treninger. Det er aldri populært hos lokal presse.

Niklas Castro sendte hjemmelaget i føringen etter ti minutter på en straffe. Sondre Falk ble tatt ulovlig av Fredrik Torsteinbø inne i Viking-feltet etter et flott soloraid fra egen banehalvdel.

Etter den flotte starten tok gjestene mer og mer over. Kombinasjonen Tripic/Høiland var giftig. Tripic fant Høiland inne i feltet, sistnevnte la tilbake til Fredrik Torsteinbø som satte ballen lavt nede ved stolperota. Dermed var man like langt.

Mye Viking

I annen omgang ble det mye Viking. Hjemmelaget hadde mye ball, men klarte ikke å spille seg til giftige sjanser. Viking var derimot farlig framme flere ganger. Nærmest var Høiland etter en frekk frisparkvariant. I stedet for et skudd i god posisjon kom en vipp som havnet hos Høiland på løp inne i feltet. Jonas Grønner fikk ryddet opp.

Utover i omgangen kom divisjonsforskjellen tydelig fram mellom lagene. Gjestene hadde et betydelig høyere tempo i alt de foretok seg. Da innbytter Pape Habib Gueye var på vei igjennom ble han effektivt løpt opp av Viljar Vevatne.

Tre-fire minutter før slutt fikk Kristian Thorstvedt en god mulighet på Sondre Bjørshols flotte innlegg fra kanten. Han forsøkte å avslutte på direkten, men klarte ikke å styre ballen på mål.

I første ekstraomgang klarte ingen av lagene å spille seg til særlige store sjanser, men kampen var plutselig blitt jevn og spennende igjen.

I 2. ekstraomgang hadde begge lag gode sjanser, men nærmest var Gueyes skudd som Iven Austbø så vidt fikk til slått til corner.

Viking var sist i semifinale i 2015 og vant sitt siste av tre NM-gull i 2001.