Mer overkommelig motstand for Norge etter nasjonsligaendring

Martin Ødegaard og resten av landslaget ligger an til å få mer overkommelig motstand i neste års nasjonsliga etter at UEFA-styret endret formatet. Samtidig forsvant utsikten til nasjonsligakamp mot en storhet som Tyskland.
Martin Ødegaard og resten av landslaget ligger an til å få mer overkommelig motstand i neste års nasjonsliga etter at UEFA-styret endret formatet. Samtidig forsvant utsikten til nasjonsligakamp mot en storhet som Tyskland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges landslag i fotball kan se fram til litt enklere motstand i neste års nasjonsliga etter at UEFA-styret har endret formatet for turneringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nye formatet ble vedtatt under tirsdagens styremøte i Ljubljana, og det innebærer at det blir fire lag i hver gruppe også i A-divisjonen. Tyskland, Kroatia, Polen og Island hadde egentlig rykket ned til B-divisjonen og var mulige motstandere for Norge, men nå fortsetter de likevel i A.

Som mulige rivaler for Norge høsten 2020 erstattes de av Bulgaria, Israel, Ungarn og Romania, som opprinnelig skulle spille i C-divisjonen.

Endringen gjør at det i både A-, B- og C-divisjonen blir fire grupper med fire lag i hver. D-divisjonen vil bestå av bare sju lag, som fordeles i en gruppe med fire og en med tre lag.

Bakgrunnen for endringen er at man ytterligere vil kutte ned antall vanlige landskamper og erstatte dem med turneringskamper. Fordi det i fjor høst var bare tre lag per gruppe i A-divisjonen spilte disse nasjonene vanlige landskamper på noen av datoene da andre lag spilte nasjonsliga.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagene

Trekningen for neste års nasjonsliga vil foretas i Amsterdam 3. mars i forbindelse med UEFA-kongressen.

Dette er lagene i A-divisjonen: Portugal, Nederland, England, Sveits, Belgia, Frankrike, Spania, Italia, Bosnia-Hercegovina, Ukraina, Danmark, Sverige, Kroatia, Polen, Tyskland, Island.

B-divisjonen: Russland, Østerrike, Wales, Tsjekkia, Skottland, Norge, Serbia, Finland, Slovakia, Tyrkia, Irland, Nord-Irland, Bulgaria, Israel, Ungarn, Romania.

C-divisjonen: Hellas, Albania, Montenegro, Georgia, Nord-Makedonia, Kosovo, Hviterussland, Kypros, Estland, Slovenia, Litauen, Luxembourg, Armenia, Aserbajdsjan, Kasakhstan, Moldova.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

D-divisjonen: Gibraltar, Færøyene, Latvia, Liechtenstein, Andorra, Malta, San Marino.

Conference League

Under tirsdagens styremøte ble det også truffet en rekke andre avgjørelser. Blant annet ble det vedtatt å innføre videodømming (VAR) i europaligaen fra utslagsrundene, og i kvinnenes mesterligafinale, samt i kvinnenes EM-sluttspill i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navnet på den tredje europacupturneringen som skal startes i 2021 ble UEFA Europa Conference League, og kampene skal spilles torsdager med avspark 18.45 og 21.00, akkurat som europaligaen. 18.45 skal også bli avsparktid for tidligkamper i mesterligaen, mot 18.55 i dag.

UEFA-styret vedtok trekningsprosedyre for nasjonsligaomspillet om EM-plasser, og for trekningen av selve EM-sluttspillet. Dessuten ble alle UEFAs 55 medlemsnasjoner anmodet om ikke å la sine landslag eller klubblag spille kamper i land der kvinner har begrenset adgang til tribunene.

Det ble også foretatt en rekke tildelinger, blant annet mesterligafinalen menn i 2021 til St. Petersburg, i 2022 til München og i 2023 til London (Wembley), europaligafinalen i 2021 til Sevilla (Sánchez Pizjuán). Supercupen i 2021 til Belfast.