Østberg om eventyrsesongen: – Jeg ventet på den smellen

– Tanken om at jeg var lei trening, skirenn og samlinger kom aldri. Det er litt godt å kjenne på, sier Østberg.
– Tanken om at jeg var lei trening, skirenn og samlinger kom aldri. Det er litt godt å kjenne på, sier Østberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingvild Flugstad Østberg trodde metthetsfølelsen skulle dukke opp etter det som ble en forrykende VM-sesong. Det gjorde den ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennsstjernen fra Gjøvik vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt forrige sesong. I Seefeld-VM ble det i tillegg fem medaljer, en fangst kun langrennslegendene Marit Bjørgen, Marjo Matikainen og Jelena Välbe hadde klart før henne i et og samme verdensmesterskap.

Sesongen overgikk alle forventninger og ble Østbergs klart beste så langt i karrieren. Ikke rart 28-åringen ventet på at det skulle komme en reaksjon da kruttrøyken hadde lagt seg i vår.

– Jeg ventet på den smellen, men den kom egentlig ikke. Man trenger jo noen uker der man gjør andre ting og er sammen med litt andre folk og har litt ferie, men tanken om at jeg var lei trening, skirenn og samlinger kom aldri. Det er litt godt å kjenne på, sier langrennsprofilen til NTB.

Ingen reprise

Smilet sitter løst i høstsola i franske Font Romeu, der langrennsløperne gjør forberedelser til en ny sesong. Østberg sier hun i vår tok en fot i bakken med hensyn til veien videre, men den prosessen ikke ble spesielt langdryg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tross alt vært med noen år nå, så da tar man en runde hvert år med tanke på neste sesong. Den kan være på ett minutt eller det kan være på én uke med hensyn til hva du tenker framover, men jeg var aldri i tvil om at jeg var motivert for videre satsing, sier 28-åringen.

Ingvild Flugstad Østberg under treningsleiren til langrennslandslaget i franske Font Romeu. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ingvild Flugstad Østberg under treningsleiren til langrennslandslaget i franske Font Romeu. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Nå handler alt om kommende vinter, der fraværet av mesterskap gjør verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski til to store mål for samtlige i langrennssirkuset. Østberg innrømmer at suksessen forrige sesong forplikter, men mener det er for mye forlangt å forvente reprise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det lar seg kopiere, men det er ikke det som definerer om neste sesong blir bra eller dårlig, smiler Gjøvik-jenta, som vedgår at hun «gjorde det meste riktig» i oppkjøringen til og underveis i den formidable VM-sesongen.

– Det er jo skummelt å melde at ting er blitt gjort perfekt, men for min del er det ikke så vanvittig mye å pirke på rundt det som ble gjort forrige sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tryggere

Tatt riktige valg har landslagsprofilen gjort over flere år. Det har gitt 28-åringen en trygghet som stadig vokser seg større.

– Det gjelder å stå litt trygt i seg selv, og jeg er veldig stolt av at jeg gjennom mange år har prestert veldig bra. For mange viser det seg at det kan være vanskelig. Du presterer kanskje bra ett år, og så har du noen år eller ett år som ikke går bra. Deretter må du jobbe veldig hardt for å komme tilbake, sier Østberg – og utdyper:

– Jeg har gått jevnt bra i mange år, og det tror jeg handler om at jeg vet hva som skal til, og at jeg ikke lar meg vippe av alle forventningene rundt.

– Du blir tryggere på hva som fungerer for deg?

– Ja, jeg gjør jo det. Jeg gjorde sikkert mange dumme ting da jeg var yngre, men lærer år for år. Selv om mye av det man gjør er likt, gjør man noen endringer ut fra at man kjenner seg selv bedre og bedre, sier Gjøvik-jenta.

Langrennssesongen innledes tradisjonen tro med åpningsrenn på Beitostølen i november.