Northug får ikke kalle seg ekspert i TV 2-sporten

Petter Northug får å lov å fortsette som bidragsyter i TV 2, tross sitt engasjement som sponsor for Norges Skiforbund.
Petter Northug får å lov å fortsette som bidragsyter i TV 2, tross sitt engasjement som sponsor for Norges Skiforbund. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Petter Northug kan fortsette i TV 2 til tross for sin rolle som sponsor for Norges Skiforbund, men får ikke kalle seg kanalens langrennsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har i det siste vært stilt spørsmål om TV-kanalenes bruk av tidligere idrettsprofiler som eksperter og som har roller som kan være i konflikt med redaksjonell aktivitet.

Den mest kjente av idrettskjendisene er Petter Northug, som har opptrådt som ekspert i TV 2, samtidig som han blant annet har en rolle som sponsor for Norges Skiforbund. Førstelektor Anders Graver Knudsen ved Oslo Met kalte dette en «salig rolleblanding» i et intervju med Medier 24.

Denne og andre saker fikk TV 2 til å varsle en gjennomgang av Northugs og andre pensjonerte idrettsstjerners ekspertrolle i kanalen.

Blir i kanalen

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen bekrefter overfor NTB at Petter Northug ikke lenger vil opptre som ekspert når han snakker om langrenn på TV i vinter.

– I studio på langrennssendingene vil han opptre sammen med journalist Siri Avlesen og Kristin Størmer Steira, som er TV 2s langrennsekspert, skriver Jansen Hagen i en epost, som imidlertid er klar på at Northug blir å se på kanalen framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svaret er ikke å stenge Petter ute av sendingene, men å tydeliggjøre hans roller på TV og nett. Seerne skal være helt trygge på at det ikke ligger noen skjulte bindinger eller hemmelige dobbeltroller. Det skal være ryddig, ærlig og åpent, sier Jansen Hagen.

Northug har avtale om å delta i ti langrennssendinger i vinter. Utover det vil han ha oppdrag for både for sporten og programavdelingen i det som omtales som «prosjekter».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang liste

TV 2 offentliggjorde torsdag en liste over sine 25 eksperter på ulike områder, de fleste tidligere toppidrettsutøvere innenfor sine områder. Der framkommer det hvilke roller de har i nærings- og organisasjonslivet, trenerengasjement og eventuelle familiebånd til nåværende utøvere.

– Vi vil i tillegg oftere nevne disse forholdene på luften under direktesendt sport, skriver sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i et innlegg på tv2.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jansen Hagen varsler også at færre av de eksterne bidragsyterne skal bli omtalt med tittelen ekspert, deriblant altså Northug.

– Flere vil være kreditert med sine meritter. Vi tydeliggjør hvem som er TV 2s eksperter på området og hvem som er våre gjester invitert på bakgrunn av kunnskap og erfaring, skriver Jansen Hagen.