Haugesunds Wadji utestenges i 14 måneder etter positiv dopingprøve

Haugesunds Ibrahima Wadji har fått i straff. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Haugesunds Ibrahima Wadji har fått i straff. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Haugesund-spiller Ibrahima Wadji er ilagt 14 måneders utestengelse etter den positive dopingprøven han avla i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser FK Haugesund i en pressemelding mandag.

Wadji har forklart at han tok medisin mot diaré i forkant av eliteseriekampen mot Kristiansund 19. mai. Det skal ha vært årsaken til den positive prøven.

Medisinen ble kjøpt av Wadjis kone i deres hjemland Senegal.

Haugesund-spillerens dopingprøve viste spor av morfin. Morfin står på dopinglisten og er klassifisert blant stoffer som er forbudt i konkurranse.

Ubetydelig skyld

Påtalenemnda i Antidoping Norge har besluttet å ilegge Wadji 14 måneders utelukkelse regnet fra datoen den positive prøven ble avgitt. Nemndas leder Katharina Rise vil overfor NTB ikke gå nærmere inn på bakgrunnen for at man landet på 14 måneders utestengelse.

– Jeg går ikke inn i våre vurderinger, men det blir en helhetsvurdering ut fra all informasjon vi har i saken sammenholdt med praksis som er knyttet opp mot det regelbruddet han nå er dømt for å ha begått, sier hun.

Påtalenemnda kom samtidig til at det ikke er bevist at Wadji tok det forbudte stoffet i prestasjonsfremmende øyemed.

– Vi har kommet til at han har utvist det vi kaller ubetydelig skyld. Han har ikke utvist det vi kaller fortsett, eller at han har vært kvalifisert klanderverdig i sin opptreden, sier Rise til NTB.

Kan anke

Wadji har nå 14 dager på seg til å bestemme seg for om han vil godta avgjørelsen eller om saken skal behandles av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

– Vi registrerer at Påtalenemnda har lagt Wadjis forklaring og erkjennelse til grunn for sin avgjørelse og konkludert med at han bare har utvist ubetydelig skyld ved inntaket av de morfinholdige tablettene, sier spillerens advokat Trond Jarle Bachmann i en uttalelse.

– Vi registrerer også at Påtalenemnda finner det bevist at Wadji ikke hadde til hensikt å få en prestasjonsfremmende effekt av bruken av tablettene, som vi mener derimot hadde en prestasjonshemmende effekt. På denne bakgrunn vurderes tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening i 14 måneder regnet fra prøvedato den 19. mai 2019, som svært strengt, sier han videre.

Dersom utelukkelsen blir stående innebærer det at FKH-spilleren kan være tilbake i organisert trening fra 19. mai 2020 og delta i konkurranser (spille kamper) fra 19. juli 2020.

Utlånt

Styreleder i Haugesund, Leiv Helge Kaldheim, er glad for å ha fått en avklaring i saken.

– Vi merker oss at Wadji er trodd på alle punkter i sin forklaring. I en ellers trist sak, er det tross alt et lyspunkt at et uavhengig organ har konkludert med at Wadji ikke hadde til hensikt å jukse seg til bedre prestasjoner, sier han.

24-åringen ble lånt ut til Haugesund av Molde i fjor sommer før overgangen ble gjort permanent i vinter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden