Déjà vu for City – Tottenham berget av VAR igjen

Lucas Moura headet inn 2-2 og berget poeng for Tottenham borte mot Manchester City. Foto: Rui Vieira / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Vonde minner fra mesterligakvartfinalen dukket opp for Manchester City-spillerne da de ble holdt til 2-2 av Tottenham i Premier League.

17. april 2019 er ikke en dato City-fansen glemmer så lett, og lørdag fikk de enda en grunn til det:

To minutter på overtid trodde Gabriel Jesus at han hadde avgjort kampen da han hamret ballen i mål etter en corner. Men to minutter senere kom kontrabeskjeden fra videodommerteamet i London. Scoringen ble annullert for hands ettersom TV-bildene viste at ballen hadde vært innom Aymeric Laportes arm før Jesus sendte den i nettet.

Likheten med den avgjørende kvartfinalen i mesterligaen i april er slående. Da ble Raheem Sterlings 5-3-mål på overtid, som ville sendt City til semifinalen, annullert for en hårfin offside på Sergio Agüero.

City-manager Josep Guardiola og hans spillere raste etter avgjørelsen i lørdagens storkamp, men dommer Michael Oliver sto på sitt. I intervjusonen etter kampen hadde «Pep» besinnet seg en smule.

– Déjà vu, svarte han enkelt til Sky Sports' reporter før han utdypet:

– Det er det samme som i Champions League sist sesong. Vi scorer, og dommeren annullerer det. Det er ikke mer å si. Det er andre gang det skjer, så det er tøft.

Overtak

Ettersom Jesus' mål ble annullert, var det en annen brasilianer; Tottenham-innbytteren Lucas Moura, som fikk heltestatus etter kampen. Han stanget nemlig inn 2-2-målet fra et hjørnespark tidlig i annen omgang.

Etter sjansestatistikken å dømme kunne City ha vunnet klart, men det ville seg altså ikke helt for de lyseblå, som også ble straffet hardt for sine relativt få defensive feil.

Oppgjøret startet riktig nok meget oppskriftsmessig for City, som hadde full kontroll det første kvarteret. Og overtaket resulterte i scoring like før det var spilt 20 minutter: Bernardo Silva spilte ballen til Kevin De Bruyne, som med en utsøkt crossball fant Raheem Sterling på bakre stolpe. Citys formsterke angriper styrte inn 1-0 med et flott hodestøt.

Bare tre minutter senere utlignet Spurs noe overraskende. Erik Lamela så at Ederson sto litt klønete plassert, og fra vel 20 meter skrudde han ballen rundt Citys keeper.

Tottenham kom bedre med i kampen etter scoringen, men de klarte ikke å hindre City i å score igjen. 2-1 var nesten en kopi av åpningsmålet. Bernardo fant De Bruyne på høyrekanten, og belgieren slo flatt inn mot Sergio Agüero, som hadde løpt seg fri i Tottenham-feltet og lekent flikket vertene i ledelsen.

Usannsynlig utligning

Ved pause var følelsen at City ville vinne kampen kontrollert, men fotball er utvilsomt mer enn sjanser og spillemessig overtak.

Spurs-sjef Mauricio Pochettino byttet inn Moura i det 56. minuttet og fikk betalt umiddelbart. Erik Lamela slo en god corner, og den 1,72 meter høye brasilianeren var smart og god da han stanget inn utligningsmålet for gjestene.

– Manageren ba meg om å gå til straffemerket. Så jeg var der, og da jeg så ballen komme, bestemte jeg meg for å hoppe opp og score, smilte Moura.

På det tidspunktet viste Sky Sports' kampstatistikk at City hadde ni avslutninger på mål mot Tottenhams to. I avslutninger totalt sto det 24-3.

Ineffektivt City

Resten av kampen ble i stor grad en forsvarskrig for Tottenham, for City hadde et gir til. Hjemmelaget rullet opp angrep på angrep, men ble hindret av en kombinasjon av svake pasninger og et Spurs-lag som forsvarte seg iherdig.

Samtidig kan man ikke rose Tottenhams forsvar i alle spillets faser. Pochettinos lag forsøkte gjennom hele kampen å spille seg ut bakfra, men det lyktes de svært sjelden med mot et høytpressende City.

Spurs' mange balltap til tross, City klarte ikke å score flere mål. Dermed står begge de to storlagene med fire poeng etter to kamper.

– Det er utrolig. Måten vi spilte på er utrolig. Vi skapte så mye. Vi klarte ikke å vinne, men jeg tror ikke det er mulig å spille bedre, mente Guardiola