Therese Johaug cruiset inn til NM-gull i friidrett

Therese Johaug tok NM-gull på 10.000 meter søndag.
Therese Johaug tok NM-gull på 10.000 meter søndag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaugs gjesteopptreden i friidrettssirkuset endte med et klart NM-gull og mesterskapsrekord på 10.000 meter søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært mye oppmerksomhet rundt langrennsstjernens NM-start, og på Hamar ble Johaug heiet fram av et entusiastisk publikum.

Johaug tok gullet på tiden 32.20,87. Tiden er ny mesterskapsrekord. 31-åringen var helt overlegen og tok igjen flere løpere med to runder.

– Det var utrolig moro å springe og prøve seg. Jeg hadde håpet på å slå persen min og det klarte jeg. Det ble bestemt for to uker siden, i Aspen, at jeg skulle løpe, sier Johaug til NRK.

Langrennsutøveren ville i utgangspunktet aller helst ha løpt 5.000-meteren i NM, men der hadde hun ikke klart kvalifiseringskravet som er satt for å sikre et høyt sportslig nivå på deltakerne. Dermed måtte Dalsbygda-jenta starte på den dobbelte distansen.

Maria Sagnes Wågan fra Tjalve løp inn til en annenplass på tiden 34.47,35, mens Vidar-løper Runa Skrove Falch ble nummer tre. Hun var i mål på tiden 35.26,25.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Johaug smadret egen rekord i Lysebotn Opp

Imponert trener

Langrennsutøveren ville i utgangspunktet aller helst ha løpt 5000-meteren i NM, men der hadde hun ikke klart kvalifiseringskravet som er satt for å sikre et høyt sportslig nivå på deltakerne. Dermed måtte Dalsbygda-jenta starte på den dobbelte distansen.

På 10.000 meter var det fri påmelding. VM-kravet på distansen er 31.50,00.

– Vi hadde 32.54,00 som en reell tid, noe som jeg trodde hun kunne greie. Jeg fryktet at hun kunne få det tungt i beina fordi det blir så monotont. Men hun imponerer meg hver gang. Er det noe hun er god på, så er det å pine seg, sa Johaugs trener Pål Gunnar Mikkelsplass til NTB rett etter løpet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopierte lagvenninne

Norges Friidrettsforbund kunne i prinsippet ha gitt Johaug dispensasjon til å starte på 5000 meter. Flere idrettsprofiler tok i forkant av NM til orde for at reglene i framtida uansett bør lempes på, slik at Johaug og andre enklere kan stille på de distansene de ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med søndagens NM-gull kopierte for øvrig Johaug tidligere lagvenninne Kristin Størmer Steira. Finnmarkingen vant i 2014 nettopp 10.000-meteren under friidretts-NM på Jessheim. Vinnertiden var den gang 33.40,75.

Les også: Johaug vil løpe under friidretts-NM

Rett fra rulleskirenn

Også andre langrennsprofiler har gjort seg bemerket i friidrettsmiljøet de siste årene. I fjor tok Didrik Tønseth et overraskende NM-gull i terrengløp.

Therese Johaug kom til friidretts-NM rett fra Sandnes, der hun har deltatt på den årlige Blinkfestivalen. Torsdag vant 31-åringen motbakkeløpet Lysebotn Opp på rulleski i suveren stil og smadret den gamle løyperekorden.

Alt tyder på at langrennsstjernen fra Dalsbygda går mot en ny strålende sesong.