Åpen for alle - alltid

Semenya får ikke forsvare VM-tittelen i Qatar

Caster Semenya er skuffet over at hun ikke får forsvare sin VM-tittel.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Caster Semenya er skuffet over at hun ikke får forsvare sin VM-tittel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellomdistanseløper Caster Semenya får ikke løpe 800 meter i VM i Qatar uten å ta hormonbehandling. Sørafrikaneren er skuffet over avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter representanter for Semenya tirsdag. Sveits' føderale domstol har bestemt at den kontroversielle regelen til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) skal tre i kraft.

Regelen krever at Semenya og andre utøvere med naturlig høyt testosteronnivå må ta hormonregulerende medisin for å få lov å løpe distanser på opptil en engelsk mil (1609 meter).

– Jeg er veldig skuffet over å bli forhindret i å forsvare tittelen min, men dette vil ikke stanse meg i å kjempe kampen min for rettighetene til alle de kvinnelige utøverne dette gjelder, sier Semenya.

Friidrettsstjernen gikk til sak mot IAAF, men Idrettens voldgiftsrett (CAS) ga da medhold i kravet fra Det internasjonale friidrettsforbundet.

Senere beordret sveitsisk høyesterett IAAF til å suspendere reglene, men IAAF valgte å anke avgjørelsen. Nå er det altså klart at hun ikke kan konkurrere uten å følge det nye regelverket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regelen skulle vært innført fra november i fjor.

Semenya har helt fra starten vært svært kritisk til regelen og har kategorisk avvist at hun ønsker å ta hormonregulerende medisin.

– Jeg vil ikke tillate at IAAF skal utnytte meg og kroppen min igjen. Men jeg er bekymret for at andre kvinnelige utøvere vil føle seg tvunget til å la IAAF dope dem, og teste effekten og de negative konsekvensene av ulike hormonelle stoffer. Dette må ikke få skje, sa hun i juni.