Tyske høyreekstremister blir stadig mer aktive på nett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyske høyreekstremister blir stadig mer aktive i sine angrep mot politikere og kjendiser i sosiale medier, ifølge innenriksdepartementet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Offentlige personer, tjenestemenn, organisasjoner, medier og privatpersoner som er kritiske til høyreekstreme, kommer stadig oftere under angrep, sier en talsmann for departementet.

Hensikten er å spre frykt og usikkerhet, og dem som rammes, blir stadig oftere stemplet som politiske fiender og hengt ut med fullt navn på nettet, sier talsmannen.

Navnelister

Det tyske venstrepartiet Die Linke krever at alle som blir uthengt på fiendelistene til høyreekstreme grupper, som Nordkreuz, blir informert om dette.

Da politiet gjennomførte en antiterroroperasjon i Mecklenburg-Vorpommern nord i Tyskland i 2017, fant de en slik liste med hele 25.000 navn.

Tysk politi mener imidlertid at personer som står oppført på Nordkreuz-listen, ikke er i fare.

Rekordmange

Den tysk sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) la i forrige måned fram en rapport som konkluderte med at det nå er 24.100 høyreekstremister i Tyskland, det høyeste antallet i moderne tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BfV anser at over halvparten av dem, 12.700, er potensielt voldelige.

I 2018 ble det begått 19.409 lovbrudd som ble kategorisert som politisk motiverte, og begått av høyreekstremister i Tyskland, blant dem seks drapsforsøk motivert av fremmedhat, ifølge BfV.

Attentat

2. juni i år ble politikeren Walter Lübcke skutt i hodet og drept av en 45 år gammel høyreekstremist i byen Kassel.

Lübcke var kristendemokrat og kjent som innvandringsvennlig. Drapsmannen hadde tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper.

Innenriksminister Horst Seehofer omtalte drapet som «en alarmklokke» og sa at «høyreekstremisme nå utgjør en betydelig og alvorlig fare» for det tyske samfunnet.