Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France

Mads Kaggestad mener at Egan Bernal er som bygd for de gjenværende etappene av Tour de France. Her ikler han seg den hvite ungdoms-trøyen. Den er hans, med mindre han må bryte årets ritt. (AP Photo/ Christophe Ena)
Mads Kaggestad mener at Egan Bernal er som bygd for de gjenværende etappene av Tour de France. Her ikler han seg den hvite ungdoms-trøyen. Den er hans, med mindre han må bryte årets ritt. (AP Photo/ Christophe Ena) Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykkelekspert Mads Kaggested har latt seg begeistre av årets Tour de France. Han tror fortsatt at Egan Bernal vinner og at Alexander Kristoff kan ta en seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag tar rytterne fatt på den første av de seks gjenstående etappene i årets Tour de France. Så langt har tolv forskjellige ryttere vunnet enkeltetapper, og en mann som de færreste så med vinnersjanse sykler med den gule trøyen på sin tolvte dag. Ekspertene har tatt til orde for at vi er vitner til «tidenes Tour de France».

– Årets ritt har vært fantastisk spennende, det klart beste siden 2011. Det bunner ut i at det var knyttet spenning til hvem som skulle vinne årets Tour sammenlagt, og at spenningen fortsatt holder seg med mange forskjellige etappevinnere og en bra løype, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad til NTB.

Med seks ryttere innenfor to minutter og 14 sekunder er det vidåpent i kampen om hvem som stikker av med den gule trøyen. Franskmannen Julian Alaphilippe leder overraskende for mange, men ifølge Kaggestad har Quickstep-rytteren det som skal til for å holde helt hjem til Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alaphilippe er en veldig god rytter som blant annet kan kjøre voldsomme tempoer. Det viste han i Paris-Nice for noen år tilbake. Han vant også klatretrøya i fjorårets Tour de France, så at han kan klatre er det ingen tvil om. Han er dog av mange regnet som en endagsrytter, og det er når man får flere fjelletapper på rad at han kan vise svakhetstegn. Med hviledag mandag og en lett etappe tirsdag, ser jeg ikke bort ifra at han finne de kreftene som trengs for å holde helt hjem, forklarer den tidligere sykkelproffen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil sammenligne Alaphilippe med Thomas Voeckler som ledet i ti etapper i 2011. Forskjellen er at Alaphilippe er en bedre rytter, understreker 42-åringen.

Statistikken taler definitivt imot. Ingen franskmann har vunnet Tour de France siden Bernard Hinault klarte det i 1985.

Tre knalltøffe etapper

To spurtetapper og fire fjelletapper i alpene venter de 164 gjenværende rytterne i årets Tour de France.

Artikkelen fortsetter under annonsen

At de tre tøffeste etappene gjenstår, mener Kaggestad at favoriserer colombianeren Egan Beran som fikk en fri rolle da sammenlagthåpene til Ineos, Geraint Thomas og Chris Froome falt og fikk en dårlig oppladning til årets ritt. Thomas ligger på annenplass uten å ha vist samme form som i fjor, mens Froome måtte bli hjemme.

– Min favoritt til å vinne Tour de France før det startet var Egan Bernal. Jeg står fortsatt for det tipset. Han er født i høyden og har en enorm kapasitet når det kommer til restitusjon. At de tre beste etappene hans gjenstår er bare en styrke. Han har vært stabil, og jeg tror han faktisk vil vise seg enda bedre på de kommende etappene. Jeg har også en personlig favoritt i Steven Kruijswijk. En skikkelig tøffing som er mer opptatt av å ende topp tre enn å angripe for å vinne, begrunner Kaggestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt håp om norsk etappeseier

I forkant av årets ritt var det mye fokus på at det var rekordmange nordmenn til start. Totalt stilte seks stykker på startstreken, men så langt har det ikke endt med noen etappeseier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal sies at kun tre, om vi tar med Odd Christian Eiking, har muligheten til å sykle for egne sjanser. Bortsett fra annenplassen til Alexander Kristoff har han vært en skuffelse. Edvald Boasson Hagen har virket tung.

Likevel er det utvikling i rittet som gir håp om norsk etappeseier, mener Kaggestad og utdyper:

– UAE har ingenting å forsvare sammenlagt, så de bør gjøre alt for å gi Kristoff sjansen. For Boasson Hagen sin del åpnes mulighetene for han nå som lagets spurter Giacomo Nizzolo er ute av rittet. At gode spurtere som Elia Viviani og Dylan Groenewegen må hjelpe henholdsvis Alaphilippe og Kruijswijk i fjellene er en stor fordel sett med norske øyne. Det koster, og med de små marginene det er i spurtene synes jeg vi fortsatt skal ha håp om en etappeseier, avslutter Kaggestad.