234 pågrepet i omfattende dopingaksjon

<p>Illustrasjonsfoto</p>
Illustrasjonsfoto Foto: Franck Fife / AFP

Ni hemmelige laboratorier har blitt funnet og stengt, 234 mistenkte er arrestert og 3,8 millioner dopingpreparater er beslaglagt under operasjon Viribus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det europeiske politiet Europol har sammen med 33 land*, INTERPOL , Joint Research Centre (JRC), European Anti-Fraud Office (OLAF ) og Verdens antidopingbyrå (WADA) avdekket enorme mengder ulovlige dopingmidler og forfalskede medisiner. Det skriver Europol i en pressemelding.

Norge er ikke blant landene som har deltatt.

I aksjonen har 17 organiserte kriminelle grupper blitt avslørt, og ni hemmelige laboratorier har blitt ødelagt av de ulike myndighetene.

Les også : – Doping er ikke forbeholdt russerne

Dark web

Totalt har nesten 1.000 mennesker blitt anmeldt for produksjon, salg og bruk av ulovlige dopingmidler.

– I løpet av de siste 20 årene har den verdensomspennende handelen med anabole preparater økt mye. Handelen med dopingpreparater er vanligvis desentralisert og svært fleksibel, og er åpen for alle ved å gå inn på nettet eller reise til produksjonsland hvor man kan kjøpe substansene i store kvanta fra lovlige produsenter, skriver Europol i en uttalelse.

Ifølge byrået er en av trendene at idrettsutøvere på amatørnivå, motorsyklister og kroppsbyggere kjøper mindre pakker med steroider i Asia eller Øst-Europa og selger dem på treningssentre. Man ser også en økende bruk av sosiale medier og det mørke nettet for å markedsføre preparatene.

Les også : Europol har avdekket internasjonal datakrimnettverk

Kobling til tysk idrettslege

Operasjon Viribus er den største operasjonen av sitt slag, noensinne, og tyske aviser knytter operasjonen til Operasjon Aderlass.

Operasjon Aderlass avdekket bloddoping i en koordinert rassia på en tysk klinikk i februar 2019. Der fant etterforskerne forberedelser til bloddoping, blodposer og blodoverføringer som ble knyttet til den tyske idrettslegen Mark Schmidt (40).

* Følgende land deltok i Operasjon Viribus: 23 medlemsland (Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tjekkia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Tyskland, Ungarn, Irland, Latvia, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Island, Nord-Makedonia, Moldova, Montenegro, Sveits, Ukraina og USA).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden