Rapinoe skjøt USA til VM-gull på VAR-straffe, 2-0 over Nederland

Megan Rapinoe feirer med lagvenninnene etter å ha gitt USA ledelsen i kvinnenes VM-finale på vei mot 2-0-seier over Nederland. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Kaptein for dagen Megan Rapinoe skjøt inn VAR-straffesparket som fikk Nederlands forsvarsmur til å smuldre og banet vei for USAs 2-0-seier i VM-finalen.

Selvsagt måtte det en VAR-avgjørelse til i et mesterskap som ble så til de grader preget av videohjelp til dommerne. Etter å ha scoret i det første kvarteret i alle sine seks første VM-kamper måtte amerikanerne vente helt til timen var spilt søndag.

Stefanie van der Gragt bommet på ballen da hun prøvde å klarere et framspill mot USA-spissen Alex Morgan og sparket i stedet amerikaneren i armen. Dommer Stephanie Frappart vurderte det som en ærlig duell og vinket spillet videre, men fikk beskjed på øret om å se på video.

Dermed ble det straffespark. Rapinoe, som med sitt lilla hår, spenstige uttalelser, ordkrigen med president Donald Trump og framfor alt sine giftige innlegg og viktige scoringer var blitt mesterskapets største profil, sendte ballen flatt i hjørnet. Sari van Veenendaal, som til da hadde reddet alt USA fyrte av mot målet hennes, var lurt på feil bein og var sjanseløs.

Feiring

Dermed var det klart for Rapinoes patenterte feiring ute ved hjørneflagget, dit alle hennes medspillere og også reservene stormet for å være med på moroa.

Bare sju minutter senere doblet Rose Lavelle ledelsen etter et soloraid, og dermed var finalen punktert.

Nederland hadde til da forsvart seg med stor dyktighet, men i jakt på utligning gjorde landslagssjef Sarina Wiegman offensive bytter og la om fra 4-4-2 til 3-3-4. Det ga USA masse rom å kontre inn, og det var amerikanerne som skapte de store sjansene.

Det var bare et tidsspørsmål før USA kunne feire landets fjerde VM-tittel foran de 57.900 tilskuerne på Stade de Lyon. Europamester Nederland, som måtte gå en lang vei til VM gjennom toeromspill etter å ha tapt for Norge i kvalifiseringen, måtte nøye seg med sølv.

34-årige Rapinoe scoret begge USAs mål både i åttedelsfinale (2-1 mot Spania) og kvartfinale (2-1 mot Frankrike), men mistet semifinalen mot England med en hamstringskade. Søndag var hun tilbake fra start og overtok også kapteinsvervet fra Morgan.

Tettet igjen

I alle sine seks første VM-kamper tok USA ledelsen tidlig, men laget brukte tid på å komme til store tilbud mot et nederlandsk lag som hadde lagt om fra 4-3-3 til 4-4-2 for å tette bedre igjen bakover. Etter å ha scoret i henholdsvis det 12., 11., 3., 7., 5. og 10. minutt i de foregående kampene måtte amerikanerne gå målløse til pausehvilen i heten på Stade de Lyon.

USA prøvde seg innledningsvis med lange bakromspasninger, men sjansene kom først da laget begynte å slå sine livsfarlige innlegg, både på dødball og etter gjennombrudd på kant. Det siste drøye kvarteret av første omgang måtte keeper van Veenendaal gjentatte ganger vise klasse.

Rapinoe sto for servene som ga USA de første store sjansene. I det 27. minutt kom Julie Ertz til avslutning fra god posisjon etter hennes hjørnespark, men keeper fikk opp armene og parerte.

I det 38. minutt kom Rapinoe til to innlegg fra venstre som begge førte til kjempesjanser. Først nikket Samantha Mewis fra kort hold, men rett på keeper. Deretter flikket Alex Morgan ved nærmeste stolpe, men van Veenendaal svarte med en beinparade.

To minutter senere prøvde Morgan seg fra distanse og sendte et prosjektil mot hjørnet, men målvakten var lynraskt nede og slo til corner.

USA skapte ikke så mye i 2. omgang før straffesituasjonen, men etter at Rapinoe scoret var kampen i praksis avgjort. Spenningen som gjenstår er om noen av amerikanerne takker ja til den tradisjonelle invitasjonen til Det hvite hus. Rapinoe og Morgan har allerede sagt at de ikke vil gjøre det.