Styrtrik kineser gir milliardbeløp til kvinnefotballen

Kinas Wu Haiyan og hennes lagvenninner kan glede seg over en solid pengegave. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix
Kinas Wu Haiyan og hennes lagvenninner kan glede seg over en solid pengegave. Foto: Claude Paris / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas neste rikeste mann, Jack Ma, bidrar til at satsingen rundt det kinesiske fotballandslaget for kvinner blir tilført 1,2 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svimlende pengebidraget fra mannen bak nettshopping-giganten Alibaba og to andre veldedige organisasjoner ble kjent fredag.

Pengene skal tilføres kvinnefotballen jevnt og trutt i løpet av de ti neste årene. I en uttalelse heter det at den drøye milliarden skal bidra til «skadeforbygging og behandling, karriereutvikling for fotballspillere som har avsluttet karrieren, teknisk utvikling, trenerutvikling og ungdomsutvikling».

Kina har deltatt i sju av de åtte VM-sluttspillene som er arrangert for kvinner. Sommerens verdensmesterskap i Frankrike endte med exit i åttedelsfinalen.

De kan samtidig vise til resultater herrelandslaget i den folkerike nasjonen bare kan drømme om. Den hjemlige ligaen har likevel lav status og svake tilskuertall.

I 1999 spilte Kina VM-finale mot USA. Der ble det tap etter straffesparkkonkurranse. Siden har man sakket akterut sammenlignet med andre store nasjoner på kvinnesiden i internasjonal fotball.

Eksperter frykter at gapet vil bli større dersom satsingen rundt det kinesiske kvinnelandslaget tilføres midler. Fredagens donasjon var i så måte et solid løft.