Åpen for alle - alltid

Sverige endte Tyskland-forbannelsen – til semifinale i VM

Svenskene jublet for scoring mot Tyskland.
Svenskene jublet for scoring mot Tyskland. Foto: David Vincent / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige snudde 0-1 til 2-1 mot Tyskland og er klare for semifinale i VM i Frankrike. Der venter Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang på 24 år at Sverige slår Tyskland i et mesterskap. Lagene har møttes ellleve ganger siden den gang uten Sverige-seier. Mål av Sofia Jakobsson og Stina Blackstenius lørdag sørget for svenskenes tredje VM-semifinale.

Seieren sørger også for at de er klare for OL i Tokyo neste år.

– Det føles helt sykt. Nå er vi klare for VM-semifinale og har sikret OL-plassen, sier Blackstenius.

– Jeg kan ikke forstå det. Det finnes ikke noe spøkelse lenger, det er borte, sier Hanna Glas til Aftonbladet om at de nå endelig har slått Tyskland.

Les også: VM-medaljedrømmen og OL-håpet knust for Norge da England vant 3-0

Kalddusj

Sverige kunne juble til slutt, men i varmen i Valenciennes startet det med en kalddusj. Etter et drøyt kvarter tok Tyskland ledelsen. Lina Magull ble spilt gjennom inne i sekstenmeteren. Hun takket for pasningen, dempet vakkert og satte akrobatisk inn ledermålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledelsen varte riktignok ikke lenge for VM-vinneren fra 2003 og 2007. 22 minutter var spilt da Sverige slo tilbake. En lang pasning fant Sofia Jakobsson. Alene med Tysklands keeper plasserte hun ballen i det lengste hjørnet.

Tre minutter etter pause var snuoperasjonen fullført. Sverige kom seg fri på høyrekanten og fikk lagt inn i feltet. Det endte i en god heading som ble reddet. På returen var Stina Blackstenius og sørget for svensk jubel for 2-1.

Møter Nederland

Tyskland presset på for utligning. Rundt fem minutter før slutt ropte de på straffespark da Alexandra Popp gikk i bakken. Men etter en titt på TV-bildene valgte dommerne å la spillet gå videre på grunn av en svært marginal offside.

Der venter Nederland, som slo Italia 2-0 tidligere lørdag. I den kampen var Vålerenga-spiller Sherida Spitse banens gigant med målgivende pasning på begge scoringene.

I den andre semifinalen møtes England og USA. Førstnevnte kvalifiserte seg med 3-0-seier over Norge torsdag. USA gikk videre da de slo vertsnasjon Frankrike fredag kveld.