Moderat lønnsreduksjon for idrettspresidenten

Idrettsstyret med Berit Kjøll hadde åpen time på Ullevaal fredag.
Idrettsstyret med Berit Kjøll hadde åpen time på Ullevaal fredag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Den nyvalgte idrettspresidenten Berit Kjøll får mindre i lønningsposen enn forgjengeren Tom Tvedt. Hun vil likevel tjene snaut 1,4 millioner kroner i året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble klart da kompensasjonsutvalget, som fastsetter lønningene til toppledelsen i norsk idrett, fredag la fram sine beslutninger vedrørende styrehonorar for presidentskapet i Norges Idrettsforbund og idrettsstyremedlemmene.

Idrettspresident Berit Kjøll vil i den kommende fireårsperioden få et grunnhonorar på 1.298.154 kroner. I tillegg kommer en årlig fast bilgodtgjørelse på 100.000 kroner. Den ligger på samme nivå som tidligere.

Utvalget har samtidig konkludert med at Kjøll, som er bosatt på Nesøya, ikke har krav på bostøtte.

Kjøll-forgjenger Tom Tvedt skal ifølge VG ha mottatt 1,341 millioner kroner i grunnhonorar i 2018.

3,25 millioner

I sin gjennomgang viste Liv Bentzen i kompensasjonsutvalget videre til at Kjølls lønn er fastsatt med utgangspunktet i grunnbeløpet i folketrygden. Samtidig har man brukt regjeringsmedlemmenes årlige godtgjørelse som referanse.

– Det betyr at idrettspresidenten får et honorar på 1.298.154, som er beregnet ut fra 13 G. Regjeringsmedlemmer har noe i overkant av 14 G. Den som husker vedtakene som ble gjort for fire år siden, husker at også vi lå på 14 G (til idrettspresidenten red.anm.), så dette har vi tatt ned, sa Bentzen.

Overfor NTB viser hun til at grepene som er tatt rundt idrettstoppenes lønn handler om å holde budsjettet og en tanke om å vise moderasjon. Samtidig ligger det inne at budsjettet skal kun tåle en mulig justering av grunnbeløpet.

Totalt er det avsatt 3,25 millioner kroner i året til honorering av idrettspresident Kjøll, visepresidentene og det øvrige Idrettsstyret.

Debatt

Reduksjonen i idrettspresidentens godtgjørelse er samtidig ikke på langt nær like stor som enkelte har tatt til orde for. Foran det nylig avholdt Idrettstinget på Lillehammer ble det foreslått å redusere honoraret betydelig slik at det i framtiden ville ligge på nivå med en stortingspresident. Det forslaget ble nedstemt.

Liv Bentzen svarer følgende til NTB på om utvalget har hatt den pågående debatten i bakhodet i sitt arbeid:

– Det er klart vi har fulgt med i samfunnsdebatten. Vi var ikke på tinget, men har fulgt med i etterkant og fått tilbakemeldinger. Nå har vi tatt disse beslutningene, og vårt klare mandat var å fastsette disse styrehonorarene innenfor de rammene vi har fått.

Idrettspresident Kjøll er forsiktig med å mene noe om størrelsen på honoraret utvalget har landet på.

– Jeg opplever at de har gjort en ryddig jobb. De har hatt et mandat fra Idrettstinget, og jeg forholder meg til det de har konkludert med, sier hun.

Fornøyd Kjøll

– Er du fornøyd med lønnen?

– Jeg hadde vært fornøyd uansett hva de hadde kommet opp med. Jeg har kommet i en posisjon der jeg får ha vervet som den øverste tillitsvalgte i en fantastisk flott bevegelse. Det er min motivasjon for å drive med og ville dette, smiler idrettspresidenten.

Visepresidentene Johann Olav Koss og Vibecke Sørensen får hver et årlig honorar på 201.380 kroner pluss bilgodtgjørelse på 50.000. De øvrige styremedlemmene godtgjøres med 66.572 kroner.

Utgifter til reise, opphold, mobiltelefon og hjemmekontor dekkes i tillegg i henhold til idrettsforbundets regelverk.

Personvernpolicy