Åpen for alle - alltid

Sjakkprofiler ut mot Carlsen: – En stor tragedie

Fabiano Caruana og Magnus Carlsen er begge med i Grand Tour-turneringen i Zagreb som starter onsdag.
Fabiano Caruana og Magnus Carlsen er begge med i Grand Tour-turneringen i Zagreb som starter onsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire norske eliteseriespillere i sjakk ber Magnus Carlsen snu i det de omtaler som et planlagt kupp mot sjakkforbundets kongress 7. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det åpne brevet fra kvartetten Bjarte Leer-Helgesen, Espen Lie, Kjetil A. Lie og Geir Sune Tallaksen Moe er lagt ut på nettsiden til Bergensjakk.

Sjakkprofilene sier at Carlsens trekk med opprettelsen av klubben Offerspill SK er et for dem personlig sjokk, og de vil ikke ha noe av Norges Sjakkforbunds sponsoravtale verdt 50 millioner kroner med spillselskapet Kindred.

– Om det som nå kommer frem virkelig er sant, så er det for oss personlig bare en stor tragedie, som bringer oss og vårt sjakkhjerte i dyp sorg. Vi klarer ikke helt å tro at det vi leser er sant, og sitter med et håp om at Magnus nå kommer på banen og avkrefter de nye opplysningene. Vi får det ikke til å stemme med vårt bilde av ham, skriver de fire.

Bakgrunn: Magnus Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb

– Hån mot frivillig arbeid

Kvartetten gir videre uttrykk for at Carlsen håner "Nei-siden", de som vil si nei til sponsoravtalen med Kindred, ved å si at hans egen mening er den eneste rette. Sjakkprofilene sier Carlsens plan er en hån mot det frivillige arbeidet som er lagt ned gjennom år, og at de oppfatter det som om deres livsverk blir spyttet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brevet som er publisert på bergensjakk.no er ikke enestående. Både det statlige lotteritilsynet og en rekke organisasjoner advarer Norges Sjakkforbund (NSF) mot om å inngå avtalen som Magnus Carlsens Offerspill SK vil ha.

– Lotteritilsynet konkluderer i sitt brev først med at avtalen neppe er ulovlig, for så å advare mot hypotetiske lovbrudd innenfor avtalen. Dette er innspill vi tar med oss. To juridiske utredninger om avtalen støtter dens lovlighet, og den tredje som er bestilt av NSF, er snart ferdig og skal legges frem for våre medlemmer før kongressen, sier sjakkpresident Morten L. Madsen til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Sjakkforbundet hyrer inn jurister for å vurdere Carlsens nye klubb

Carlsen i Zagreb

Magnus Carlsen er opptatt med spill i Grand Chess Tour i Zagreb de kommende dagene og har ikke ønsket å uttale seg ytterligere om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB har onsdag forsøkt å komme i kontakt med sjakkverdensmesteren via manager Espen Agdestein, men uten å lykkes.

Tirsdag hadde Agdestein følgende å si til NTB:

– Hans motivasjon er kun til det beste for norsk sjakk og for de yngre som kommer bak ham og ønsker å satse. Han mener at det ikke blir lagt til rette for dette gjennom Norges Sjakkforbund i dag. Magnus har ingen økonomiske interesser av dette, sa Espen Agdestein.