Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen

Landslagssjef Martin Sjögren på treningsfeltet i Deauville mandag. Han styrer strengt belastningen for de norske spillerne i oppkjøringen til kvartfinalen mot England.
Landslagssjef Martin Sjögren på treningsfeltet i Deauville mandag. Han styrer strengt belastningen for de norske spillerne i oppkjøringen til kvartfinalen mot England. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Martin Sjögren og hans team skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen for hver enkelt spiller for å sette laget i stand til å yte på topp igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå handler det om restitusjon for dem som har spilt mye. Søndag var hviledag, og mer eller mindre mandag også for dem som behøver det. Det blir en individuell periodisering, som vi sier på trenerspråk, sier Sjögren til NTB.

– Det handler om å ta vare på alle, samtidig som vi trykker på med dem som ikke har spilt, for de må vedlikeholde sin fysiske status, og så er det også viktig at de føler at de er med å kjøre. Alt blir i stor grad individuelt tilpasset, og slik blir det også tirsdag.

Mandag var 20 av de 23 i troppen på treningsfeltet i Deauville, men seks av førstevalgene var stort sett bare tilskuere. Caroline Graham Hansen, Isabell Herlovsen og Frida Maanum manglet, mens Kristine Minde og Karina Sævik valgte å delta på det meste av økta sammen med reservene fra forrige kamp.

Tirsdag blir det lukket trening, som alltid to dager før kamp. Også da vil det bli individuell styring av belastningen.

Belastning

Norge har en dag mer enn England mellom åttedelsfinale og kvartfinale, men samtidig har de norske spilt flere minutter enn sine rivaler. Ikke bare måtte de norske gjennom ekstraomganger, hele ti spillere har startet hver kamp og fem stykker har spilt hvert minutt. Ytterligere to mangler færre enn ti minutter på full kamptid.

Sjögren har brukt 16 av de 23 spillerne i troppen. Hos England har 22 av de 23 spillerne vært på banen, og hele 19 av dem har startet minst en kamp. Hos Norge har bare 12 spillere vært med fra start.

– For oss var det viktig å få den ekstra hviledagen. England har rullert på laget, så da er den fordelen kanskje utlignet når det gjelder belastning. Jeg vet ikke hvor mye det kommer til å påvirke, men for vår del var det iallfall bra å få den ekstra dagen, sier Sjögren.

Bare to av de engelske har full spilletid. Det er forsvarerne Steph Houghton og Lucy Bronze, som scoret målene da Norge ble slått i åttedelsfinalen i forrige VM. Lagkaptein Houghton fikk en smell i ankelen mot Kamerun og er usikker før kampen mot Norge.

Fakta om spilletid i fotball-VM for Norge og England:

Så mange minutter har Norges og Englands spillere på banen i fotball-VM kvinner:

Norge:

390: Ingrid Hjelmseth, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir, Kristine Minde, Ingrid Syrstad Engen.

389: Guro Reiten.

382: Vilde Bøe Risa.

366: Ingrid Moe Wold.

353: Caroline Graham Hansen.

324: Isabell Herlovsen.

191: Karina Sævik.

183: Lisa-Marie Utland.

94: Frida Maanum.

33: Elise Thorsnes.

24: Synne Skinnes Hansen.

1: Emilie Haavi.

Norge har brukt 16 spillere av de 23 i troppen. Uten spilletid: Cecilie Fiskerstrand, Oda Bogstad, Stine Hovland, Therese Sessy Åsland, Amelie Eikeland, Cecilie Redisch Kvamme, Emilie Nautnes.

England:

360: Lucy Bronze, Steph Houghton.

347: Jill Scott.

270: Karen Bardsley, Alex Greenwood.

267: Nikita Parris.

259: Fran Kirby.

251: Keira Walsh.

243: Ellen White.

234: Millie Bright.

172: Toni Duggan.

150: Beth Mead.

126: Abbie McManus.

117: Jodie Taylor.

109: Jade Moore.

94: Rachel Daly.

92: Georgia Stanway.

90: Carly Telford, Demi Stokes.

39: Karen Carney.

13: Lucy Staniforth.

7: Leah Williamson.

England har brukt 22 spillere, deriblant alle 20 utespillere. Uten spilletid: Mary Earps.

Hetebølge

Ved siden av den ekstra hviledagen kan også kampens plassering være godt nytt for Norge. Franske nyhetssendinger er opptatt av hetebølgen som er i ferd med å velte inn i landet, men Normandie ser ut til å slippe unna det verste. Mens nyhetene varslet over 40 grader i flere av VM-byene, trente Norge mandag i 16 grader og lett regn.

Temperaturen ventes å stige til over 30 grader torsdag, men ved avspark klokka ni om kvelden bør det være levelig.

– Det passer oss bra. Vi er ikke vant til så varmt vær, og det er fint at vi skal spille her. Men vi hadde nok taklet det også, sier Isabell Herlovsen.

Aktuelt: L'Equipe sammenligner Norge med «Les Bleus»

Idyllisk

Kvartfinalen spilles i industribyen Le Havre, men Norges VM-lag bor og trener i den idylliske og fasjonable badebyen Deauville fire mil unna.

– Det er koselig her. Det ville vært kjedelig å være på bare ett hotell hele tiden, i samme by og med de samme tingene rundt oss. Det hjelper å flytte litt rundt, sier Karina Sævik.

– Dette er vel det åttende hotellet vi bor på. Vi har reist mye rundt, men vi får sett litt forskjellige steder i Frankrike. Vi har lyst til å være her enda lenger, så vi tar gjerne hotell ni og ti også, sier Maren Mjelde.

Aktuelt: VM-lagets midtbaneduo er «framtidens fotballspillere»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden