Svenske kåret til årets nykommer i NHL

Elias Pettersson på en pressekonferanse etter at han hadde vunnet prisen for årets nykommer. Foto: John Locher/AP Photo/NTB scanpix.
Elias Pettersson på en pressekonferanse etter at han hadde vunnet prisen for årets nykommer. Foto: John Locher/AP Photo/NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske Elias Pettersson ble kåret til årets nykommer i NHL. 20-åringen fikk prisen etter en meget god sesong for Vancouver Canucks med 66 poeng på 71 kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pettersson fikk prisen under nattens NHL-galla i Las Vegas. Han er den første svensken til å vinne prisen siden Gabriel Landeskog vant i 2011/12-sesongen.

– Sesongen begynte veldig bra, og siden den gang har det bare gått oppover. Jeg er veldig fornøyd med sesongen, sa den svenske 20-åringen etter at han hadde fått prisen.

Pettersson scoret sitt første NHL-mål på sitt første skudd, og ble tidlig en viktig spiller for Canucks. Han scoret 28 mål, flest av samtlige «rookies» i ligaen. Det canadiske laget klarte ikke å ta seg til NHL-sluttspill etter 12.-plass i grunnserien.

– Det finnes mange jeg vil takke, men familien fortjener den største takken og det vet de. Jeg ser ikke på meg selv som en stor stjerne, jeg ser på meg selv som et barn som spiller hockey og som lever drømmen her i USA, sa Pettersson på podiet etter å ha fått prisen som er oppkalt etter tidligere NHL-president Frank Calder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere store hockeyprofiler har tidligere vunnet prisen for årets nykommer. Mario Lemieux vant i 1984/85, Peter Forsberg i 1994/95, Aleksander Ovetsjkin i 2005/06 og Jevgenij Malkin året etter. Kanskje den aller største profilen i Wayne Gretzky ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller i hans første sesong, men var ikke kvalifisert til prisen for årets nykommer grunnet spill i WHA (World Hockey Association) året før.

På gallen ble også ligaens mest verdifulle spiller ble kåret. Den prisen gikk til Tampa Bay Lightning-spiller Nikita Kutsjerov etter elleville 41 mål og 87 målgivende pasninger denne sesongen. Russeren, som scoret ett mot Norge og hadde tre målgivende pasninger i VM i mai, fikk 137 av 141 førsteplassstemmer og vant overlegent foran Sidney Crosby.