Den internasjonale olympiske komité vil ha pengegaranti fra Sverige

OL-ringene fra Stockholm stadion i 1912, da Sverige sist var OL-vertskap. Mandag skal det avgjøres om svenskene skal arrangere vinter-OL i 2026. Arkivfoto: Andreas Hillergren / TT / NTB scanpix
OL-ringene fra Stockholm stadion i 1912, da Sverige sist var OL-vertskap. Mandag skal det avgjøres om svenskene skal arrangere vinter-OL i 2026. Arkivfoto: Andreas Hillergren / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før avstemningen mandag vil Den internasjonale olympiske komité (IOC) ha garanti for at Sverige kan dekke kostnadene til vinter-OL i Stockholm i 2026.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem dager før Den internasjonale olympiske komité (IOC) skal avgjøre hvor vinter-OL skal avholdes i 2026, skal IOC onsdag ha krevd å se økonomiske garantier for Stockholms bud, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vi har mottatt en rekke ikkebindende garantier og intensjonserklæringer, men ettersom disse ikke er bindende, utgjør det en risiko for sluttføringen av OL-landsbyen, skriver IOC i et brev, som er sendt til Stockholm 14. juni.

IOC skal mandag stemme over hvorvidt Stockholm og Åre eller italienske Milano og Cortina d'Ampezzo skal bli vertskap om knapt sju år.

Er i dialog

En talsperson for svenskene dysser ned saken og sier kravet om garanti ikke er uvanlig.

– Vi har en løpende, positiv og konstruktiv dialog med IOC – både på epost og i brevs form, uttaler personen til AFP.

lOC-topp Christophe Dubi sier det handler om «finjustering».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges bud innebærer blant annet at de alpine konkurransene avholdes i Åre, som ligger 500 kilometer nordvest for den svenske hovedstaden. Søknaden inkluderer videre at hopp og kombinert legges til Falun, mens bob og aking avholdes i latviske Sigulda. Langrenn skal arrangeres i nærheten av Stockholm.

Sverige har aldri tidligere arrangert vinter-OL, men var vert for sommer-OL i 1912.

Har fått kritikk

Den svenske OL-søknaden hadde en trang fødsel før den i april ble en realitet, da de svenske OL-pådriverne fikk politisk støtte til en søknad. Først i januar i år ble det besluttet å søke, og før den tid hadde de fått nei flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for at politikerne snudde, var at IOC åpnet for et helt nytt konsept i avviklingen av OL. Vertsbyene skal ikke lenger stå som formelle arrangører og behøver heller ikke å gi økonomisk garanti. Eneste krav til Stockholm by var å få leie arenaer og benytte offentlige rom som gater og torg. Det skal i stor utstrekning benyttes eksisterende anlegg og i så liten grad som mulig bygges nytt og dyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

IOC vil likevel ha garantier for gjennomføringen.

Ikke troverdig

Sveriges OL-budsjett for 2026 er blitt kritisert av blant andre økonomiprofessor Tommy D. Andersson, som til Expressen har sagt at tallene er «grundig polert» for å blidgjøre skattebetalerne.

Professoren i næringslivsøkonomi fra handelshøyskolen i Göteborg tror overhodet ikke på budsjettet, som er på 13,6 milliarder svenske kroner.

– De vil vinne folks hjerter med at det ikke koster å ha en fest, og det synes jeg er feil innstilling, har Andersson uttalt til Expressen .