Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen

Samantha Kerr scoret fire ganger mot Jamaica og sendte Australia til åttedelsfinale mot Norge. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Australias fotballkvinner tok 2.-plassen i VM-gruppe C etter 4-1 over Jamaica og møter Norge i lørdagens åttedelsfinale i Nice.

Australia trengte tremålsseier for å bli nummer to ettersom Brasil slo Italia 1-0 i Valenciennes.

Både Italia, Australia og Brasil endte på seks poeng. Da avgjorde målforskjellen. Italia ble gruppevinner med 7-2, mens Australia gikk foran Brasil på flere scorede mål (8-5 mot 6-3).

Hadde Brasil scoret ett mål til, ville Norge møtt Italia. Hadde Australia scoret ett mål mindre, ville Norge møtt Brasil. Så jevnt var det i gruppe C.

Det blir ikke første gang Norge møter Australia i VM-sluttspill. De to tidligere gangene har det skjedd i gruppespillet. Begge tok seg videre etter 1-1-kampen i Kina i 2007, mens Norge ble utslått da Australia vendte 0-1 til seier 2-1 i Tyskland i 2011.

Lagenes forrige møte ble en målfest, da Australia vant 4-3 i fjorårets Algarve Cup etter et vinnermål fire minutter på overtid. Elise Thorsnes (2) og Lisa-Marie Utland scoret for Norge.

Tøft for Marta

Brasil jaget i sluttminuttene nok en scoring som i så fall ville gjort laget til gruppevinner foran Italia og Australia, men nå må Marta og hennes lagvenninner belage seg på å møte Frankrike i åttedelsfinalen.

Det er en liten sjanse for at motstanderen i stedet kan bli Tyskland, men i seks av sju mulige treerscenarioer blir det vertsnasjonen. Uansett blir det tøft.

For Australia ble Samantha Kerr den store helten tirsdag kveld. Hun scoret alle fire målene, to i hver omgang.

– Vi må bli bedre. Norge er en stolt, europeisk nasjon med mye historie. Det blir en vanskelig kamp, sa Australias landslagssjef Ante Milicic rett etter kampen.

– Vi har ikke mye tid på oss. I morgen har vi reisedag. Vi må bli bedre om vi skal komme oss forbi et sterkt norsk lag. I dag blir vi tatt på overganger, la han til.

Klepp-spiller scoret

Australierne ledet ganske komfortabelt 2-0 til pause, men Jamaica hevet seg etter hvilen og reduserte tidlig ved Klepp-spiller Havana Solaun.

Likevel skulle lagkapteinen Kerr sikre Australia en stor nok seier til at Norge venter i neste runde. Hun scoret med to pene headinger i første omgang, mens de to siste scoringene kom etter defensive feil hos Jamaica.

Det var lenge målløst mellom Brasil og Italia, men en straffe i det 74. minutt sørget for brasiliansk seier. Storstjernen og veteranen Marta satte straffesparket i mål og sikret 1-0. Scoringen som ville løftet laget fra 3.- til 1.-plass kom aldri.

Gruppevinner Italia møter mest sannsynlig Kina i åttedelsfinalen.