Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen

Viktor Hovland leverte tidenes amatørscore i US Open. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix
Viktor Hovland leverte tidenes amatørscore i US Open. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Golfforbundets toppidrettssjef Øyvind Rojahn kaller Viktor Hovlands historiske US Open-bragd uvirkelig og spår golfkometen en meget lys framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovland ble nummer 12 i den prestisjetunge Major-turneringen søndag etter å ha gått de fire rundene på sagnomsuste Pebble Beach på 280 slag. Den slags score har ingen amatør kunnet vise maken til i turneringens lange og innholdsrike historie.

Golfikonet Jack Nicklaus hadde den gamle amatørrekorden på 282 slag.

Dagen derpå hadde naturlig nok ikke begeistringen over Hovland-bragden på noen måte lagt seg i Norges Golfforbund.

– Jeg fryser på ryggen bare du spør om dette. Han presterte uvirkelig igjen. Det han gjorde i Masters var bra, og nå var på mange måter oppgaven enda verre med det fokuset som har vært rundt ham, sier toppidrettssjef Øyvind Rojahn til NTB.

– Han viser at han takler den situasjonen fantastisk bra, tilføyer han.

Uanfektet

I april ble Hovland den beste amatørspilleren i US Masters siden 1961 med en sterk 32.-plass. Det var hans debut i Major-sammenheng. Den prestasjonen bidro til at mange for alvor fikk øynene opp for den unge nordmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inn mot US Open økte dermed trykket på stjerneskuddet, men på Pebble Beach framsto den sindige 21-åringen helt uanfektet av viraken.

– Det verste er at vi hadde troen på dette på forhånd, med det spillet han har vist over lang tid. Nå føler jeg samtidig han hadde mer press på seg. Man skulle tro at det han har fått av media og andre forespørsler, samt planleggingen inn mot å bli proff, påvirket ham. I stedet er han sterkere enn noen gang, sier Rojahn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva betyr slike prestasjoner for norsk golfsport?

– Det å få opp en ung lovende gutt med Viktor sin personlighet er utrolig moro og utrolig viktig. Se bare på interessen fra folk som ikke er inne i golfen. De vet allerede hvem Viktor er. Han smiler og opptrer fantastisk, sier toppidrettssjefen.

Han er også klar på at Hovlands fremganger de siste månedene gir andre fremadstormende norske spillere tro på at alt er mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trangt nåløye

Søndagens 12.-plass i US Open markerte slutten på Hovlands amatørkarriere. Nå trer han inn i proffenes rekker. Rojahn mener 21-åringen har egenskapene som skal til for å lykkes.

– God selvtillit, flink til å ta sjansene som byr seg og trygg på seg selv. I tillegg spiller han ekstremt stabilt. Nå satte han ny rekordscore for en amatør, men følte likevel at han kan enda bedre, sier toppidrettssjefen.

Han tror Hovland slipper en del av utfordringene mange andre amatører må håndtere ved overgangen til å bli proff. 21-åringen har allerede bevist at han har nivået inne, trener med flere av verdens beste og vil trolig slippe økonomiske bekymringer.

– Der har han en kjempefordel, for den overgangen er vanskelig. Jeg kan aldri se for meg at det økonomisk blir noe problem for ham etter dette, sier Rojahn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at 21-åringen har det som skal til for å ta det siste steget opp i den ypperste verdenseliten.

– Nåløyet er veldig lite, men er det noen som er på vei inn der, er det han, sier Rojahn om Hovland.

Som amatør har ikke Hovland hatt lov til å motta premiepenger. Ei heller etter søndagens sterke 12.-plass. Den ville gitt 226.609 dollar, tilsvarende snaut to millioner norske kroner.