Nigeria et godt omen for kvinnelandslaget

Guro Reiten i skuddet under landslagstrening i Frankrike. Hun liker å høre at tidligere turneringer med Nigeria som gruppemotstander endte med norsk gull. – Vi satser på reprise, sier hun. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Guro Reiten i skuddet under landslagstrening i Frankrike. Hun liker å høre at tidligere turneringer med Nigeria som gruppemotstander endte med norsk gull. – Vi satser på reprise, sier hun. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Norges kvinnelandslag i fotball har perfekt statistikk mot afrikanske motstandere. Nigeria som grupperival har tidligere vært ren alkymi for de norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger tidligere har Norge møtt Afrikas mest folkerike nasjon i gruppespill. Begge ganger endte det med den første norske seieren i en turnering som endte med gull:

* 1995: 8-0-seier i åpningskampen på vei mot VM-tittelen i Sverige.

* 2000: 3-1-seier i kamp nummer to på vei mot OL-tittelen i Australia.

– Wow, det visste jeg ikke. Kanskje blir det en ny medalje nå da, sier Isabell Herlovsen.

– Det lover jo veldig godt. Vi satser på reprise, sier Guro Reiten.

Mer forsiktig er Maren Mjelde ved starten av det som vil være en lang vei mot å innfri den norske målsetningen om VM-medalje.

– Det er jo en god historie det, men selv vil vi gjerne konsentrere oss om bare kampen lørdag, vinne den og få en god start i VM, sier hun.

Vanskelig

Hun er også tilbakeholden med å trekke konklusjoner fra Norges statistikk mot afrikanske lag, og der får hun full støtte fra de andre. Med søndagens 7-2 over Sør-Afrika i generalprøven har Norge sju seirer på sju kamper mot afrikanske lag, og 32-8 i målforskjell.

– Sånne ting betyr ikke så mye når det er snakk om en enkelt kamp, men selvfølgelig har vi veldig stor tro på at vi kommer til å vinne. Sånn går vi inn i alle kamper uansett motstander, sier Mjelde.

– Ingen kamper er lette lenger, så vi må være fullt skjerpet og 100 prosent på hvis vi skal vinne, men det er så mange erfarne folk her som vet at vi ikke kan slippe oss ned noen hakk, sier Isabell Herlovsen. Hun scoret mot Ghana i VM i 2007 og gjorde hattrick i generalprøven mot Sør-Afrika søndag.

Det er fjerde VM på rad at Norge får afrikansk motstand i gruppespillet. Dette er alle kampene mot lag fra Afrika:

Kampene

* 1995: Nigeria 8-0 (VM-sluttspill, i Karlstad, Sverige). Mål: Kristin Sandberg 3, Ann Kristin Aarønes 2, Hege Riise, Linda Medalen, Tina Svensson.

* 2000: Nigeria 3-1 (OL-turnering, i Canberra, Australia). Mål: Dagny Mellgren, Hege Riise, Marianne Pettersen.

* 2003: Nigeria 3-2 (i Ålesund). Mål: Trine Rønning 2, Marianne Pettersen.

* 2007: Ghana 7-2 (VM-sluttspill, i Hangzhou, Kina). Mål: Ragnhild Gulbrandsen 3, Lene Storløkken, Ane Stangeland Horpestad, Isabell Herlovsen, Lise Klaveness.

* 2011: Ekvatorial-Guinea 1-0 (VM-sluttspill, i Augsburg, Tyskland). Mål: Emilie Haavi.

* 2015: Elfenbenskysten 3-1 (VM-sluttspill, i Moncton, Canada). Mål: Ada Hegerberg 2, Solveig Gulbrandsen.

* 2019: Sør-Afrika 7-2 (i Amiens, Frankrike). Mål: Isabell Herlovsen 3, Lisa-Marie Utland 2, Vilde Bøe Risa, Emilie Nautnes.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden