Carlsen vant mot Grischuk og leder Norway Chess

Magnus Carlsen hadde ikke store problemer med å slå Alexander Grischuk i Norway Chess torsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen hadde ikke store problemer med å slå Alexander Grischuk i Norway Chess torsdag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Magnus Carlsen gikk opp i ledelsen av Norway Chess etter å ha slått russiske Alexander Grischuk i den tredje runden av turneringen torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med seier har Carlsen fem poeng av seks mulige og leder turneringen i Stavanger. Etter remis, med påfølgende seire i armageddon, i de to første rundene vant nordmannen omsider etter ordinært spill.

– Det var en morsom dag på jobben, i og med at jeg fikk angripe og uten særlig risiko. Det så bra ut veldig tidlig, praktisk sett, sa Carlsen til TV 2 etter at seieren var i boks.

Mot Grischuk spilte Magnus Carlsen godt, raskt og aggressivt, mens russeren i tillegg etter hvert kjempet en kamp mot klokka. I det 20. trekket mente sjakkcomputeren at nordmannen hadde en klar fordelaktig stilling og anslo mulighetene for norsk seier til 46 prosent. Grischuk var bare levnet to prosents sjanse.

Brukte tid

Mens den norske verdenseneren flyttet brikkene relativt kjapt, tok russeren seg god tid. Altfor god tid. Grischuk hadde før det 20. trekket kun 13 minutter igjen på klokka, mens Carlsen hadde over timen igjen.

Sju trekk senere mente computeren at sjansen for Carlsen-seier var 95 prosent. Til slutt rant tiden ut for Grischuk, og etter totalt 34 trekk og tre og en halv time innså han at slaget var tapt.

Knallform

Dermed står Grischuk, som i 2014 var oppe på tredjeplass på verdensrankingen, med kun ett poeng etter tre runder, mens Carlsen på sin side har fem poeng. Det gjør at nordmannen tar teten i turneringen han vant i 2016.

Bak følger tre spillere med fire poeng hver: Ding Liren, Levon Aronian og Wesley So.

Nordmannen har vært i knallform i år. Han har vunnet alle turneringer han har deltatt i og er derfor favoritt i årets turnering i Stavanger. Carlsen har nå spilt 61 partier med klassisk sjakk på rad uten å tape.

Fredag er det fridag for spillerne, neste runde spilles lørdag. Da møter Magnus Carlsen russiske Shakhriyar Mamedyarov.

Øvrige partier

Fire av torsdagens partier ble avgjort uten at partiene måtte gå til armegeddon. I tillegg til Carlsen tok også Levon Aronian begge poengene mot Shakhriyar Mamedyarov. Det samme gjorde Liren Ding og Wesley So, som vant mot henholdsvis Fabiano Caruana og Yangyi Yo.

Oppgjøret mellom Maxime Vachier-Lagrave og Viswanathan Anand måtte avgjøres med armageddon. Der var det indiske Anand som gikk seirende ut og fikk med seg 1,5 poeng.

I årets utgave av turneringen er sjakkreglene endret fra tradisjonelle turneringsregler. Alle uavgjorte partier skal avgjøres med spillformen armageddon, hvilket betyr at hvit får mer tid enn svart, og det vil alltid bli en vinner. I armageddon vinner spilleren med svarte brikker dersom partiet ender i remis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden