Premier League og sju spanske La Liga-klubber med protest mot UEFAs planer om «Superliga»

Liverpool-spillerne jubler med mesterligapokalen etter helgens finale i Madrid. Både Premier League og flere store spanske klubber protesterer mot planene om at Champions League i framtiden skal bli en nærmest lukket turnering for de største klubbene. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix
Liverpool-spillerne jubler med mesterligapokalen etter helgens finale i Madrid. Både Premier League og flere store spanske klubber protesterer mot planene om at Champions League i framtiden skal bli en nærmest lukket turnering for de største klubbene. Foto: Francisco Seco, AP / NTB scanpix Foto: Francisco Seco / AP

Premier League og sju spanske toppklubber protesterer mot UEFAs planer om å gjøre mesterligaen til en mer eller mindre lukket turnering for storklubbene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestene kommer fra engelske Premier League og sju av La Liga-klubbene foran Den europeiske klubbforeningens (ECAs) krisemøte på Malta.

Premier League-klubbene har enstemmig protestert mot UEFAs nye planer for Champions League fra 2024.

– Vi mener at forslagene, spesielt det foreslåtte formatet og kvalifiseringskriteriene, må avgjøres gjennom hjemlige serier rundt om i Europa, heter det.

Den spanske protesten frontes av Atlético Madrid, som be serietoer bak Barcelona. I oppropet til ECUs ledelse hevdes det at planene er et direkte angrep på stabiliteten i europeisk fotball.

Barcelona og Real Madrid har begge representanter i ECAs styre og er ikke med i protesten.

– Dette er den største trusselen i europeisk fotballs nyere historie, heter det i oppropet.

ECA, som ledes av Juventus-formann Andrea Agnelli, har sammen med UEFA utarbeidet et forslag som dersom det vedtas betyr at 24 av 32 lag i gruppespillet blir direktekvalifisert for følgende sesongs mesterliga, uansett hvor de havner i sin nasjonale serie. I forslaget er også et opp- og nedrykkssystem mellom mesterligaen og europaligaen, og det samme mellom europaligaen og en tredje europacupturnering.

Athletic Bilbao, Atlético Madrid, Malaga, Sevilla, Real Sociedad, Valencia og Villarreal står bak det spanske oppropet.

– Vi mener fullt og fast at europeiske turneringer skal være en belønning for gode prestasjoner. De beste lagene må få delta i turneringer som er åpne for alle, basert på prinsippet om sportslige prestasjoner, solidaritet mellom klubbene, rettferdig fordeling og så videre, heter det.

I dag er det bare lagene som vinner mesterligaen og europaligaen som får plass i neste sesongs mesterliga basert på europacupprestasjoner.

– Adgang må alltid oppnås gjennom hjemlige turneringer, med unntak av dagens ordning, skriver klubbene som truer med å trekke seg som medlemmer av ECA.

ECA skal ha et ekstraordinært møte i Malta torsdag og fredag for å diskutere endringer i konkurranseformatene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden