Carlsen må spille armageddon i Norway Chess-åpningen

Magnus Carlsen jakter sin andre turneringsseier i Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Magnus Carlsen jakter sin andre turneringsseier i Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdensener Magnus Carlsen hadde overtaket, men klarte ikke å slå Vishy Anand i tirsdagens langsjakkparti i Norway Chess. Dermed går partiet til armageddon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 58 trekk ble de to enige om remis, og Carlsen fikk ingen drømmeåpning på hoveddelen av årets Norway Chess i Stavanger.

Ved remis sier de nye reglene sier at partiet skal avgjøres i såkalt armageddon. Der er det garantert en vinner, ettersom svart seirer ved remis. Vinneren i armageddon får 1,5 poeng, et halvt poeng mindre enn ved seier i hovedpartiet. Taperen får 0,5.

Partiet spilles tirsdag kveld.

Les også: Carlsen på vinnersporet etter tung start på hjemmebane

Frisk start

Selve langsjakkpartiet mot indiske Anand, som Carlsen slo i VM-kampen både i 2013 og 2014, åpnet med flere friske trekk fra begge spillere. Etter 17 trekk viste nordmannen likevel ikke altfor mye glede over eget spill.

– Det skjer ikke så veldig mye i mitt parti. Den varianten jeg spiller er ikke kjent for å være spesielt farlig for svart, sa Carlsen i skrifteboksen.

Han brukte dog mesteparten av tiden på å kommentere et annet parti som ble spilt samtidig. Skrifteboksen er et rom med kamera og mikrofon der spillerne kan si det de føler for underveis i partiet.

Les også: Carlsen klar for Norway Chess

Anand berget remis

På brettet skaffet Carlsen seg et solid overtak, og etter sitt 25. trekk var han ved godt mot.

– Akkurat nå tror jeg det ser veldig, veldig lovende ut. Jeg er veldig optimistisk, sa han.

Carlsen var en bonde over Anand, men mistet det klare overtaket og havnet bakpå tidsmessig. Etter 58 trekk hadde Anand reddet inn remis.

Dermed har 48 av 69 klassiske partier mellom de to rivalene endt i remis, ifølge chessgames.com.

Remisen kom dagen etter at 28-åringen falt ned fra førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk. Det skjedde etter at han tapte for og ble forbigått av franske Maxime Vachier-Lagrave.

Carlsen jakter sin andre seier i turneringen. Tross seks forsøk, har han kun gått til topps én gang tidligere (2016).

Les også: Magnus Carlsens trener: Han nærmer seg eget toppnivå

Nye regler

I årets utgave av turneringen er sjakkreglene endret fra tradisjonelle turneringsregler. Alle uavgjorte partier skal avgjøres med spillformen armageddon, hvilket betyr at det alltid vil bli en vinner. I armageddon vinner spilleren med svarte brikker dersom partiet ender i remis.

Kinesiske Ding Liren og amerikanske Wesley So spilte remis og tok partiet til armageddon. Der vant Liren og ble historisk. Det er første gang at den sjakkformen avgjør et parti i en storturnering. Alle de tre øvrige partiene gikk også til armageddon.

Tirsdag spiller Carlsen mot armenske Levon Aronian. Turneringen avsluttes 14. juni etter at alle spillerne har vært gjennom ni partier hver.

Nordmannen har vært i knallform i år og har vunnet alle turneringer han har deltatt i. Det gjør at han er storfavoritt i Rogaland, der han også jakter sin egen ratingverdensrekord på 2882 fra 2014. Før turneringsstart sto Carlsen med 2875, og med full klaff kan han også bryte drømmegrensa på 2900.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden