Casper Ruuds mentale trener: – Han kan bli best i verden

Mental trener Erik Bertrand Larssen (til høyre) følger tennisspilleren Casper Ruud (til venstre) på treningsarenaen i Paris. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Mental trener Erik Bertrand Larssen (til høyre) følger tennisspilleren Casper Ruud (til venstre) på treningsarenaen i Paris. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Casper Ruuds mentale trener mener tennisprofilen har modnet mye det siste året. 20-åringen har også utviklet en egenskap kun de aller beste er i besittelse av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag spiller Ruud 2. runde i Roland-Garros-turneringen i Paris. Motstander er den sterke italieneren Matteo Berrettini. Vinner nordmannen den kampen, venter etter alle solemerker et nytt karrierehøydepunkt i form av en duell mot selveste Roger Federer i 3. runde.

Tross det potensielle stjernemøtet med den sveitsiske veteranen er blikket stivt rettet mot onsdagens Berrettini-møte i Ruud-leiren. Til Paris har tennisprofilen også med seg sin mangeårige mentale trener Erik Bertrand Larssen.

Han er imponert over utviklingen 20-åringen har vist i det siste.

– Nå har han hatt en veldig god periode. Det gir naturlig selvtillit. Jeg ser enorm forskjell fra han var 14 år, og spesielt mye har skjedd det siste året. Han er mer moden som menneske, mer moden på trening og mer moden i konkurranse, sier Bertrand Larssen til NTB.

Stolt

Han er tydelig på at Ruud mentalt sett ikke står mye tilbake for de beste.

– Han er såpass sterk i hodet at han er vel så god i konkurranse som på trening, og det kjennetegner de beste. De hever spillet sitt i konkurranse. Der er Casper nå, sier Bertrand Larssen.

Søndag fikk han se det norske Roland-Garros-håpet innlede turneringen med å slå latvieren Ernests Gulbis i tre strake sett. Ruud var periodevis i egen klasse og vant blant annet det siste settet 6-0.

– Jeg er stolt av Casper. Han var rolig og avslappet og kom raskt tilbake hver gang han gjorde noen feil, eller motstanderen hadde flaks. Tennis er en veldig mental idrett, og ting endrer seg fra sekund til sekund og ball til ball. Den mentale biten har utrolig mye å si, sier Bertrand Larssen.

Han har jobbet med Ruud siden tennisprofilen var 14 år.

Kan bli best i verden

NTB møter den mentale treneren etter at Ruud har gjort unna en treningsøkt i den franske hovedstaden. Foran onsdagens viktige 2. rundekamp er Bertrand Larssen opptatt av at 20-åringen ikke skal bruke for mye krefter på oppgaven som venter.

– For meg er det ikke så viktig at han er i bobla nå, for han er så flink til å skru på riktig modus rett før kampen. Det skal bare ta en times tid å komme i riktig tilstand før kamp, sier han.

– Hvordan ser du veien videre for Ruud?

– Som mental trener er dette med å tro fascinerende. Hva de tror på som utøver påvirker hverdagen, og det er i hverdagen slaget står. Hvis han er best der, kan han gå hele veien. Jeg personlig tror han kan bli best i verden.

– Hva er Ruuds sterkeste side?

– Det er et litt kjedelig svar, men hans sterke side er hans evne til å trykke på med høy kvalitet på alle områder i hverdagen. Det er på en litt kjedelig tirsdag i februar midt i en treningsperiode at slaget står. Det er hans forse. Han har en høy motivasjon, som gjør at han evner å spise sunt, legge seg tidlig og trene med høy intensitet ofte, sier Bertrand Larssen.

Belønningen for det harde februararbeidet kan komme i Paris i tiden som kommer.

Personvernpolicy