Magnus Carlsen slo dansk sjakkyndling i første parti

Magnus Carlsen møtte det danske sjakktalentet Jonas Buhl Bjerre over to partiet hurtigsjakk i København onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Magnus Carlsen møtte det danske sjakktalentet Jonas Buhl Bjerre over to partiet hurtigsjakk i København onsdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen var aldri truet og vant det første partiet i hurtigsjakk som han ville mot det danske sjakktalentet Jonas Buhl Bjerre onsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble spilt to partier med hurtigsjakk (15 minutter), og den unge dansken valgte å starte med hvite brikker. Han brukte derimot veldig mye mer tid på trekkene sine enn Carlsen. Dermed ble han tvunget til å gjøre flere ufordelaktige trekk.

Carlsen lot ikke den danske tenåringen slippe unna, og etter 35 trekk var partiet over.

– Jeg vil helt sikkert være sliten. Hvis hjernen er sliten så har jeg gjort en bra jobb, sa Carlsen.

14 år gamle Jonas Buhl Bjerre har tittelen internasjonal mester og er ranket som nummer 860 av verdens aktive sjakkspillere.

– Jonas har et ekstra nivå i forhold til alle de andre unge vi har. Han er absolutt den sterkeste 14-åringen vi har per dags dato. Det er ingen tvil om at han har muligheten til å nå langt, sier den danske sjakkpresidenten Poul Jacobsen.

– Dette blir vilt spennende. En stor opplevelse, sa den unge Carlsen-utfordreren selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vant 24 av 24

Den norske verdensmesteren viste selv muskler ved sjakkbrettet allerede da han var på Bjerres alder. Som 13-åring ga han sjakklegenden Garry Kasparov tøff kamp i en turnering i 2004.

VM-vinneren startet sjakkoppvisningen med å vinne samtlige av de 24 partiene i simultansjakk. Han spilte med hvite brikker og hadde betydelig mindre tenketid enn sine motstandere.

Den danske internasjonale mesteren Jakob Aalbling-Thomsen voldte ham mest bry.

– Det var mange sterke spillere, så det var ikke lett, men jeg har en del erfaring, sa Carlsen etter oppvisningen i Cirkusbygningen i den danske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Magnus Carlsen sitter fortsatt trygt øverst på den internasjonale sjakktronen etter at han vant VM-tittelen mot Vishy Anand i 2013. Han har forsvart sitt mesterskap tre ganger siden den gang. En gang mot Anand, deretter mot Sergej Karjakin og Fabiano Caruana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har dessuten vunnet VM i hurtigsjakk to ganger og i lynsjakk fire ganger.

Variert program

Carlsen varmet opp til onsdagskveldens strabaser med et besøk i Zoologisk Have og Tivoli. Han spilte også streetbasket i løpet av dagen.

Selv om Carlsen forberedte seg med andre ting enn sjakk hadde han ingen intensjoner om å gjøre det enkelt for sine motstandere.

– Jeg har aldri opplevd at han ikke forsøker å vinne. Det er likegyldig om det gjelder sjakk, kort eller basketball. Han er en enorm fighter, sier hans danske trener Peter Heine Nielsen.