Chelsea til helengelsk europaligafinale etter straffedrama

Ruben Loftus-Cheek (til v.) jubler etter å ha gitt Chelsea ledelsen mot Eintracht Frankfurt i europaligasemifinalens returkamp. Foto: Alastair Grant, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Chelsea måtte slite for finaleplassen i europaligaen, men straffeseieren over Eintracht Frankfurt gjør at det blir helengelsk finale mot Arsenal i Baku 29. mai.

Tre dager senere møtes Liverpool og Tottenham i mesterligafinale i Madrid. Det har aldri tidligere skjedd at alle fire finalister i mesterligaen og europaligaen er fra samme nasjon.

Chelsea ledet fortjent 1-0 ved pause etter scoring av Ruben Loftus-Cheek, men gjestene kom sterkt i annen omgang og utlignet ved Luka Jovic. Etter målløse ekstraomganger vant Chelsea straffesparkkonkurransen 4-3. Eden Hazard satte inn det avgjørende straffesparket etter at Kepa Arrizabalaga reddet gjestenes to siste forsøk.

Martin Hinteregger, som hadde vært banens gigant, skjøt rett på keeper. Goncalo Paciencia, som ble byttet inn rett før slutt i 2. ekstraomgang, greide ikke å gjøre som gjestenes to andre innbyttere og score fra 11-meteren. Kepa reddet også hans skudd.

– I den forrige finalen ble det tap, men i dag vant vi, sa Kepa, som i ligacupfinalen mot Manchester City nektet å la seg bytte ut før straffesparkkonkurransen. Da ønsket mange ham vekk fra klubben, men torsdag var han helt.

– Vi var gode før pause, men ble rammet av panikk i begynnelsen av 2. omgang. Mot slutten var vi best igjen, men i ekstraomgangene var vi veldig trøtte. I straffesparkkonkurransen handler det om personlighet og karakter. Jeg så ikke de siste straffene, så jeg vet ikke om redningene var gode, sa manager Maurizio Sarri.

I det 100. minutt ble Chelsea frelst av David Luiz, som på akrobatisk vis kastet seg fram og klarerte på strek da alle trodde at innbytter Sebastien Haller hadde scoret 2-1-målet som ville tvunget Chelsea til å score to ganger. Haller traff ikke perfekt, men ballen var forbi keeper og på vei inn ved stolpen da Luiz nådde den.

På overtid i første ekstraomgang nikket Haller mot samme hjørne, men innbytter Davide Zappacosta sto i veien med en ny redning på strek.

Viste tenner

Eintracht Frankfurt var levnet få sjanser etter 1-1 på hjemmebane i første kamp, men bundesligalaget viste tenner nesten umiddelbart på Stamford Bridge. Etter et snaut kvarter brukte Luka Jovic muskler mot David Luiz i en duell og la inn fra venstre. Danny da Costa fyrte løs på volley mot nærmeste kryss, men Kepa Arrizabalaga viste med en praktredning hvorfor han er verdens dyreste keeper.

Gjestene stresset Chelsea med høyt press, men utover i første omgang spilte Maurizio Sarris menn seg inn i kampen og begynte å skape sjanser.

I det 24. minutt var Olivier Giroud nær sitt 11. europaligamål for sesongen, men keeper Kevin Trapp tok hans avslutning i brystet. Minuttet senere tok Willian frispark fra venstre. David Luiz stusset ved nærmeste stolpe, og Simon Falette måtte klarere på streken hardt presset av César Azpilicueta.

Nye tre minutter senere kunne hjemmefansen slippe jubelen løs. Hazard kjørte rundt med David Abraham ute på venstresiden og vendte ham bort flere ganger før han lurte ballen fram til Loftus-Cheek, som fikk løpe fritt inn i feltet. Fra en posisjon litt utenfor venstre hjørne av 5-meteren plasserte han ballen inne ved motsatt stolpe.

Jublet før skuddet

Ved pause lot Chelsea ut til å ha fast grep om finaleplassen, men ukens europeiske semifinalereturkamper har lært oss at intet er sikkert før siste fløyte. Eintracht Frankfurt dominerte 2. omgang fra start og utlignet før det var spilt fire minutter.

Mens det fortsatt ble diskutert om det skulle vært straffespark da Ante Rebic skjøt ballen i hånden til Andreas Christensen, angrep gjestene igjen. Det ble slått langt opp på Jovic, som brystet ballen tilbake til Mijat Gacinovic og startet i bakrom. Pasningen kom perfekt mens David Luiz sto passivt og så på, og Jovic scoret like arrogant som sikkert.

Så trygg var Rebic på makkerens avslutningsferdigheter at han løftet armene og jublet før Jovic skjøt. Det var serberens 10. europaligamål for sesongen, og dermed sluttet han seg til Giroud på toppen av turneringens måljegerliste.

Kampen levde for fullt med sjanser til begge lag. Giroud holdt på å forhindre ekstraomganger da han i det 88. minutt skjøt mot hjørnet, men Trapp kastet seg i full lengde og fikk så vidt hånden på ballen.

Emerson hadde Chelseas beste sjanse i ekstraomgangene, men skuddet ble reddet, og Hinteregger nektet ham å nå returen. Fem minutter før slutt trodde Azpilicueta at han hadde avgjort, men målet ble korrekt annullert for angrep på keeper. I stedet ble det straffedrama. Der misset Azpilicueta først, men ble reddet av lagkameratene.