Stortalentet ble ødelagt av skader: – Klarer ikke å se på Eliteserien lenger

Tidligere fotballspiller Marius Østvold trente med Stabæk sitt A-lag fra han var 16 år og debuterte som 19-åring. I tillegg hadde han aldersbestemte landskamper for Norge. Så ødela alle skadene idrettskarrieren hans. Nå har han sluttet helt med fotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere fotballspiller Marius Østvold trente med Stabæk sitt A-lag fra han var 16 år og debuterte som 19-åring. I tillegg hadde han aldersbestemte landskamper for Norge. Så ødela alle skadene idrettskarrieren hans. Nå har han sluttet helt med fotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Marius Østvold debuterte for Stabæk i Eliteserien som 18-åring og var sett på som et av de største fotballtalentene i sin årsklasse. Så sa kroppen stopp.

29. mai 2016: Mens de fleste på Marius Østvolds alder akkurat er trøtte og slitne etter en måneds russetid, bruker 18 år gamle Østvold helgen i Kristiansand. Han er med i Stabæk-troppen som møter Start i Eliteserien. Stabæk har full kontroll på oppgjøret og leder 4-0, blant annet etter scoringer av Ohi Omoijuanfo og Birger Meling, idet Marius Østvold kommer inn til sin eliteseriedebut. Han får bare to minutter på banen, men debuten er i boks.

8. mai 2019: Østvold jobber et par dager i uken på sportsbutikk i byen. Han venter på studieplass til høsten, håpet er Norges idrettshøgskole ved Sognsvann. Fotballen har han lagt helt vekk.

Hva skjedde med det store fotballtalentet fra Porsgrunn?

(Saken fortsetter under)

Tidligere fotballspille Marius Østvold trente med Stabæk sitt A-lag fra han var 16 år og debuterte som 19-åring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere fotballspille Marius Østvold trente med Stabæk sitt A-lag fra han var 16 år og debuterte som 19-åring. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Østvold sitter på tribunen ved en kunstgressbane i Bærum hvor han har brukt utallige timer på å terpe. Touch, teknikk, overblikk.

Etter at han flyttet fra Porsgrunn til Fossum i Bærum, begynte han som 14-åring å spille for Stabæk. Talentet var enkelt å se, Østvold startet tidlig å hospitere for eldre lag i klubben.

Da han var 16 år, begynte han å trene med Stabæks A-lag. Flere ganger i uken var han med de «store» gutta.

– Det var veldig stort. Det er spillere jeg har sett opp til. Jeg var Lyn-fan da jeg var yngre og hadde plakat av Tomasz Sokolowski på rommet. Jeg endte opp med å spille kamp med ham for 2.-laget, så det var jo stort, sier Østvold til NTB.

Allerede som 15-åring debuterte han for Stabæk 2 i 3. divisjon. Da Holmlia ble slått 7-2, spilte Østvold med Sondre Solholm Johansen (Mjøndalen), Jeppe Moe (Stabæk), Daniel Granli (AIK) og Morten Thorsby (Heerenveen).

Les også: Finaledrømmen brast for Ajax: – Et mareritt

På benken i 2015

Østvold satt på benken da Stabæk møtte Haugesund i første seriekamp i Eliteserien 6. april 2015, som 17-åring. Selv om det ikke ble noen innhopp med Bob Bradley som trener, var erfaringen nyttig.

– Bradley var en trener som ikke valgte å sette inn oss unge selv om vi ledet 5-0, men erfaringen var verdifull, sier 21-åringen.

En drøy uke etter kampen mot Haugesund ble han kalt opp til G18-landslaget, som skulle spille turnering i Slovakia.

– Det var stort å være med og se hvor nivået var på de beste 97-spillerne i verden.

Han startet mot Tsjekkia og Canada i turneringen, og fikk innhopp mot Russland og Forente Arabiske Emirater. Norge endte på tredjeplass, med Eirik Horneland som trener.

For Stabæk ble Østvold sittende på benken gjennom hele sesongen uten noen innhopp. Klubben tok bronse med spillere som Birger Meling, Adama Diomande og Morten Skjønsberg.

Les også: Kane håper å rekke mesterligafinalen

(Saken fortsetter under)

I dag har Marius Østvold sluttet helt med fotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
I dag har Marius Østvold sluttet helt med fotball. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Skadd i førpremieren

Før 2016-sesongen var Østvold inne i varmen og startet alle oppkjøringskampene.

– Jeg håper selvfølgelig å få spille, det hadde vært drømmen, det. Jeg føler jeg har gjort meg fortjent til det også, jeg føler jeg har vist meg bra fram, uttalte han om spilletid mot Aalesund i serieåpningen.

Så, på overtid mot Mjøndalen i den siste treningskampen før seriestart, ble han skadd. Et leddbånd i ankelen røk.

To måneder senere var han tilbake. Han fikk eliteseriedebuten mot Start.

– Det var deilig endelig å få debutert, det var noe jeg lenge hadde sett fram til. Jeg var tilbake og klar for å gi jernet.

Østvold jobbet med å komme i kampform. Så fulgte en tung periode, som endte ille.

Les også: Tottenham med mirakelvending, møter Liverpool i finalen etter Mouras hattrick

Røk korsbåndet

– Det var en tøff periode med mye kamper, både med 2.-laget og A-laget. I tillegg var det eksamensperiode på skolen. Jeg husker vi hadde spilt 2.-lagskamp borte mot Alta, og jeg kjente at kroppen var utrolig sliten. Så dro vi på treningsleir til Sverige med A-laget. Jeg ba ikke om fri, men jeg sa fra at jeg var sliten.

– Like etter havnet jeg i duell med Agon Mehmeti. Jeg røk korsbåndet, det gjorde jævlig vondt. Der og da tenkte jeg at det var litt digg å bli skadd, for da kunne jeg få en pause, sier Østvold lattermildt, før han blir mer alvorlig:

– Men det gikk fort over.

Les også: Liverpool hylles i britiske medier, spanske aviser i svart

Overbelastning i leggene

Sommeren og høsten gikk, og Østvold begynte opptreningen etter korsbåndskaden. Han fulgte opplegg og trente styrke hver dag for å bli klar igjen, men han trente for hardt. Det førte til operasjon i begge leggene og enda et skadeavbrekk.

På nyåret 2018 var Østvold endelig klar igjen. Han meldte overgang til favorittklubben Lyn, som skulle kjempe om å rykke opp til 2. divisjon.

– Jeg trente godt på vinteren og kom tilbake i form, men så røk alt av leddbånd i ankelen.

Måtte gi seg med fotball

Det ble med fire kamper for favorittklubben i 2018-sesongen. Så ga han seg med fotball, ankelen ville ikke mer. Den sliter han fortsatt med. Han sier at han muligens må operere den uansett fordi den aldri blir helt bra.

– Det var dritkjipt å måtte gi seg. Fotball har vært hele livet mitt, og jeg har alltid ønsket å drive med det og se hvor god jeg kunne blitt. Det er det verste – å ikke se hvor god jeg kunne blitt. Jeg ser hvor mange kompiser som har lyktes som jeg var minst like gode som. Jeg vet jeg hadde hørt hjemme i Eliteserien.

Både Marcus Mehnert (Brann, utlånt til Nest-Sotra), Andreas Hanche-Olsen (Stabæk) og Markus Aanesland (Kongsvinger) trente han med hver dag på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum.

– Er det noe du angrer på når du ser tilbake på fotballkarrieren?

– Jeg gjorde alt jeg kunne og hørte på alt fysioterapeutene sa. Jeg var litt for utålmodig og kjørte på for hardt. Det angrer jeg på.

Les også: Reagerer på Molde-spillernes russefest: – Det er forkastelig

Sliter med å se Eliteserien

Nå har Østvold lagt fotballen helt bak seg. Selv om han fortsatt ser mye Premier League, med Chelsea som favorittlag, er det annerledes med Eliteserien.

– Jeg sliter med å være på kamper i Eliteserien. Jeg får en klump i magen og vonde minner fra skaden.

Den tidligere Stabæk-treneren Toni Ordinas håper å se Østvold i fotballen i lang tid fremover.

– Det er tøft å måtte gi seg, men med den fotballforståelsen han hadde, kan han bli en veldig god trener. Jeg håper han ønsker å holde seg i fotballen, sier Ordinas til NTB.

Spanjolen var lenge juniortrener i Stabæk, samt A-lagstrener etter at Billy McKinlay fikk sparken.

– Han scoret høyt på det tekniske og fotballforståelsen. Han hadde et stort potensial, men også mye uflaks. I en normal verden ville han utviklet seg enda mer, men skadene stoppet ham. Jeg håper han kan snu det til noe positivt.

Les også: Suárez feirer ikke mål på Anfield

Ser positivt på fremtiden

Østvold forteller at han har hatt flere søvnløse netter hvor han tenker mye på skaden, og at han prøver å tenke på alt annet enn fotball, fordi han får en vond følelse i kroppen av det.

– Jeg prøver å glemme alt mulig og se fremover, men det er vanskelig. Akkurat nå frister det lite å jobbe med fotball, men om et par år kommer nok fotballgleden tilbake.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært