Tottenham med mirakelvending, møter Liverpool i finalen etter Mouras hattrick

Lucas Moura i ferd med å score Tottenhams utligningsmål i bortekampen mot Ajax i mesterligaens semifinale. Foto: Peter Dejong, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tottenham fulgte Liverpools eksempel og tok seg til mesterligafinale etter å ha ligget nede for telling. Lucas Mouras hattrick ga 3-2-seier over Ajax borte.

Det avgjørende målet kom noen sekunder etter at tilleggstiden på fem minutter var ute. Moura gjorde ekte hattrick i annen omgang og sendte Tottenham til mesterligafinale for første gang.

Ajax ledet 2-0 hjemme og 3-0 sammenlagt med en omgang igjen, men Moura scoret to ganger med noen få minutter mellomrom og skapte full spenning. På 2-2 manglet gjestene bare en scoring på å gå til finale på bortemålsregelen, og det var en halvtime igjen.

Toby Alderweirelds gigantiske dobbeltsjanse i det 87. minutt, da han nikket i tverrliggeren og så returen reddet på strek, så ut til å bli siste forsøk fra Mauricio Pochettinos menn, men på overtid av overtiden kom målet som ga 3-3 sammenlagt og seier på bortemålsregelen.

Hakim Ziyech hadde tre kjempesjanser til å punktere kampen i 2. omgang, deriblant et stolpetreff, men til slutt lå Ajax-spillerne knust igjen på gresset.

Pangstart

Det tok mindre enn fem minutter før 1-0-ledelsen fra første kamp i London var doblet. Det startet med at Dusan Tadic kom til skudd fra god posisjon. Avslutningen sneiet hælen til Kieran Trippier og satte Hugo Lloris på en stor prøve som keeperen besto.

På det påfølgende hjørnesparket fra Lasse Schöne skulle Trippier passe på Matthijs de Ligt, men greide det ikke. Ajax-kapteinen gikk på et sikksakkløp som førte ham i duell med Dele Alli inne i boksen. Han knuste Alli i lufta og stanget ballen inn i hjørnet.

Halvannet minutt senere raidet Son Heung-min og skjøt i stolpen fra spiss vinkel. Ajax hadde flaks da returen ikke havnet i beina på en gjestespiller. Alli, Son og en Christian Eriksen som var tilbake på sin tidligere hjemmebane kom alle til skudd, men det var Ajax som viste hvordan det skal gjøres.

Etter at Tadic først hadde kjørt rundt med Toby Alderweireld og skutt noen centimeter utenfor lengste stolpe omsatte hjemmelaget Trippiers balltap ved midtstreken i det 35. minutt i kontringen som ga 2-0. Donny van de Beek førte opp og slapp ballen ut til Tadic på venstresiden. Han skar inn i feltet og dyttet ballen ut til Hakim Ziyech, som skrudde ballen perfekt i lengste hjørne.

Slo tilbake

Ved pause virket det avgjort, men Tottenham ga ikke opp. Alli kom til en kjempesjanse på innlegg fra Eriksen i det 54. minutt, men André Onana svarte med en kjemperedning. Ajax skulle ikke få anledning til å puste ut før det sto 2-2.

Minuttet senere kontret Tottenham med fart og tyngde. En dårlig berøring fra Alli ble målgivende pasning til Moura, som stormet inn i feltet og skjøt reduseringen i hjørnet.

Fire minutter senere raidet Trippier på høyresiden og la inn til innbytter Fernando Llorente, som helt alene foran mål så Onana redde. På returen kom Schöne i veien for egen keeper. Moura plukket opp ballen, skjermet den i en skog av motspillere, vendte og skjøt inn 2-2.

Da fattet gjestefansen håp om at Tottenham skulle følge Liverpool-oppskriften fra tirsdag og sørge for en ren Premier League-finale i Champions League.

Finale 1. juni i Madrid

Ajax lot seg ikke knekke, tettet igjen og skapte selv store sjanser til å punktere kampen. Ziyech hadde en stor sjanse til å score igjen da han skjøt utenfor Lloris' rekkevidde og rett utenfor stolpen, og i det 79. minutt traff samme mann stolpen. På overtid reddet Lloris glimrende fra samme mann.

Etter at spanske klubber har vunnet mesterligaen fem ganger på rad blir det engelsk triumf i år. I Madrid 1. juni avgjøres det om Liverpool revansjerer fjorårets finaletap og vinner mesterligaen for første gang siden 2005, eller om Tottenham tar sin aller første triumf i verdens gjeveste klubbturnering.