Slik ble Johaug-saken fortalt ulikt i norske og svenske medier

Therese Johaug tar Norge inn til sølv under kvinnestafetten under VM på ski i Seefeld i februar. Sverige vinner. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
Therese Johaug tar Norge inn til sølv under kvinnestafetten under VM på ski i Seefeld i februar. Sverige vinner. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Norske medier tonet ned det som hadde hendt, mens den svenske dekningen var preget av rivalisering innen langrennsporten, ifølge ny studie.

Saken sjokkerte mange i Norge. I oktober 2016 ble det kjent at skistjerna Therese Johaug hadde testet positivt på det ulovlige stoffet clostebol.

Men i månedene som fulgte, tegnet svenske og norske medier et ganske ulikt bilde av saken – og av Johaug, ifølge en ny studie i tidsskriftet Nordicom.

Norske medier unngikk å kalle saken for en dopingskandale, og tidvis beskrev de Therese som et uskyldig offer, mens svenske medier viste et annet bilde.

Det tyder en analyse av flere hundre artikler om saken på. Analysen er gjort av Elsa Kristiansen ved Universitetet i Sørøst-Norge og Ulrik Wagner ved Syddansk universitet.

Så reaksjonen fra utlandet

Da dopingnyheten slo ned, var de to forskerne i Sør-Korea.

På avstand fulgte de, sammen med en svensk kollega, med på hvordan medier i de skandinaviske landene skrev om saken.

– Det var veldig forskjellig, og det syntes vi var interessant. Ulrik Wagner og jeg ble enige om å begynne å spare på mediestoff om saken, sier Kristiansen til forskning.no.

Nå har de gått gjennom tekster fra nettsidene til VG, Aftenposten, nrk.no, den svenske tabloidavisen Expressen og svt.no. Forskerne mener å se noen tydelige nasjonale hovedforskjeller i dekningens helhet.

Svenske medier skrev at Johaug var skyldig i doping, og at saken var en del av et større problem med norsk doping, ifølge en pressemelding fra Gøteborgs universitets senter Nordicom, som har publisert den nye studien i tidsskriftet sitt.

De svenske mediene hadde mer kritikk av medisinbruken blant norske utøvere, og de understreket det personlige ansvaret som utøvere har for hva de får i seg.

Men hvorfor håndterte norsk og svensk presse saken så ulikt?

Bakgrunn: Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken

Knytter reaksjonen til nasjonal identitet

Kristiansen har bakgrunn fra idrettspsykologi og Wagner er sosiolog.

De ville undersøke nettopp hva som kunne være grunnene til at Johaug-saken ble håndtert så forskjellig på svensk og norsk side av grensen.

Derfor har de blant annet sett nærmere på hvordan presentasjonen i mediene henger sammen med den nasjonale identiteten i Norge og Sverige.

For eksempel så de at norske medier kunne fremstille Johaug som et offer for et system som sviktet, mens de sjelden så det samme i svenske medier.

At medier i ulike land dekker dopingsaker forskjellig, er ikke nytt, skriver de i studien, og viser til tidligere forskning på dette.

Kristiansen understreker at studien deres kun beskriver hva som sto i norske og svenske medier.

– Vi tar ikke standpunkt i Johaug-saken. Men vi legger generelt merke til at man gjerne tror bedre om sine egne, enn om andre, sier Kristiansen.

Nasjonal skamfølelse?

Dopingsaker kan gå hardt utover imaget til en idrett. Men selve den nasjonale identiteten kan også stå på spill, ifølge Kristiansen og Wagner.

Det kan oppstå en følelse av nasjonal skam, som for eksempel da to finske skiløpere ble dopingtatt i 2006, ifølge forskerne.

Noe liknende kunne kanskje skjedd i Norge også, et land som selv har spilt en viktig rolle i antidopingarbeid, skriver de i studien. Og kanskje kan mediene bli påvirket av denne skammen som truer.

– I likhet med i andre studier, viser vår studie at en nasjons egne medier kan vise et ønske om å beskytte sin egen nasjonale identitet som er knyttet til en sport ved å forsvare en dopinganklaget utøver, skriver forskerne.

Ikke helt svart-hvitt

I studien fant forskerne flere nyanser i både den svenske og den norske dekningen, og bildet var ikke svart-hvitt.

For eksempel ble Johaug konfrontert i norske medier med at hun hadde hevdet at hun alltid sjekket to-tre ganger hvilke stoffer hun fikk i seg. I dopingsaken så ikke dette ut til å stemme med historien om at hun stolte på legen da hun begynte å bruke leppekremen med det ulovlige stoffet i.

Et annet eksempel er at spørsmålet «hva ville vi trodd hvis det samme hadde skjedd med en utøver fra utlandet?» ble reist.

Les også: Dopingdømt østerriker om Johaug-saken: – Jeg tror det var en oppdiktet historie

Forskjell på svt.no og Expressen

Den svenske tabloidavisen Expressen skilte seg mer fra norske medier enn statsfinansierte svt.no. Expressen dekket saken intensivt, ifølge forskerne.

– De mest kritiske tekstene så vi i Expressen. Men den svenske dekningen var mye mer nyansert enn inntrykket vi her i Norge fikk av den. Det var mange som forsvarte Johaug i Sverige også. Og den svenske dekningen viste hele debatten som gikk her i Norge, sier Kristiansen.

Svenskene skrev mye om hva som sto om Johaug i norske medier, men i tillegg var det mange flere ulike kilder som uttalte seg i svenske medier, fant forskerne.

Rivalen Sverige

Forskerne tror rivaliseringen mellom Norge og Sverige kan forklare hvorfor svensk presse dekket saken som den gjorde.

– I Sverige sammenligner man seg alltid med den fremgangsrike norske langrennssporten. Svensk langrenn lever med et lillebrorkompleks, sier Ulrik Wagner i pressemeldingen fra Göteborgs universitet.

Det er ingen stor overraskelse at en rivalnasjon, i dette tilfelle Sverige, tar rollen som opposisjon, skriver de i studien.

Les også: Johaug: – Jeg har blitt dopingtestet mange ganger

– Følelsene fikk styre

Leif Welhaven er kommentator i VGs sportsredaksjon. Han har vært kritisk til deler av dekningen av Johaug-saken i norske medier.

Welhaven mener det er relevant å skille mellom journalistenes nyhetssaker og meningstekster fra enkeltpersoner når man ser på medienes dekning.

– Jeg mener at den norske offentligheten og mediedekningen i sum behandlet Johaug annerledes enn de ville ha behandlet en utenlandsk utøver i samme situasjon, sier Welhaven til forskning.no.

– Litt av problemet er at idrett handler om følelser, mens dopingsaker handler om fakta og om systemet de blir behandlet i, sier VG-kommentator Leif Welhaven. (Foto: Berit Roald, NTB scanpix)
– Litt av problemet er at idrett handler om følelser, mens dopingsaker handler om fakta og om systemet de blir behandlet i, sier VG-kommentator Leif Welhaven. (Foto: Berit Roald, NTB scanpix)

For selv om Johaug ble trodd på at hun ikke hadde ment å dope seg, og eksperter bekreftet at leppekremen ikke kunne hjulpet henne til å prestere bedre, er ikke disse omstendighetene unike for Johaugs dopingsak.

Enhver dopingsak har sin historie, sier Welhaven.

– Definisjonen på doping er lik på tvers av nasjonaliteter, og det er ikke uvanlig med dopingsaker der utøveren ikke har gjort det med vilje, eller at det mangler bevis på bevisst doping, sier Welhaven.

Les også: Johaug tredoblet resultatet under dopingutestengelsen

Den nære dopingdekningen

Det kan bli nært når pressen dekker dopingsaker i sitt eget land, opplever VG-kommentatoren.

– Det blir nært når det gjelder en av våre mest folkekjære idrettsutøvere, og jeg mener at pressens bevissthet var for fraværende og at følelser fikk styre mye.

Også utøverens popularitet kan påvirke mediedekningen i dopingsaker, også innenfor egne landegrenser, tror Welhaven.

– Men litt av problemet er at idrett handler om følelser, mens dopingsaker handler om fakta og om systemet de blir behandlet i. I den norske dekningen av Johaug-saken har følelsene, som har en tradisjon for å styre i idretten, ofte fått overkjøre faktagrunnlaget, sier han.

– Hva kan pressen lære av saken og hva bør vi gjøre neste gang noe lignende skjer?

– Vi må legge følelsene til side og la faktaene styre. Og vi må stille de klassiske journalistiske kontrollspørsmålene til kilder vi intervjuer.

– Det er fortsatt journalistisk relevant og viktig med følelsesmessige reaksjoner i en sånn sak. Det er ikke feil å skrive om Marit Bjørgens reaksjon. Men i Johaug-saken ble de emosjonelt styrte sakene så dominerende at det tidvis gikk på bekostning av faktagrunnlaget, sier Welhaven til forskning.no.

Referanse:

Ulrik Wagner og Elsa Kristiansen: The Fall of the Queen of Nordic Skiing, Nordicom, april 2019

Artikkelen ble først publisert av forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 HRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58 Sju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46 Politiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46 Sauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14 Norges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13 To menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56 Cantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00 Rapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59 Både Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58 Trump legger fram «århundrets avtale»11:40 Sykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36 Tilliten til politiet styrkes11:07 USA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01 BankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00 Mirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45 Blodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15 Polen kjøper 32 kampfly fra USA10:08 Norwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08 Eirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58 Klopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48 Norsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31 Oslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05 Demokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03 Virusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41 Kina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38 Kvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27 Listhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26 Dagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15 Tjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04 Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32 Aylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18 Svenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11 Frykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09 Johaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56 Billie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50 Jordskjelv på Salomonøyene06:44 VM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33 Brasil venter Sagosen i jakten på OL-plass
Siste nytt
08:04VerdenKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36NorgeTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02NorgeHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenHRW: Gatebarn i Rwanda mishandles på sentre05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Norge«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00NorgeNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19VerdenNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28NorgeJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46NorgeBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30VerdenKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29NorgeVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36VerdenTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29NorgeMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18NorgeFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46VerdenTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30VerdenPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger13:58NorgeSju savnet etter massebrann i husbåter i USA13:46NorgePolitiet stenger trampolinepark etter ulykke13:46NorgeSauebønder fikk 44 millioner kroner i rovdyrerstatning13:14SportNorges håndballherrer sørget for knallgode TV-tall13:13NorgeTo menn tiltalt etter skyteepisode i 201712:56SportCantona 25 år etter Kung-Fu-sparket: – Jeg skulle ha truffet ham hardere12:00VerdenRapport: Kina er verdens nest største våpenprodusent11:59PengerBåde Høyre og Frp er positive til nytt inkassolovforslag11:58VerdenTrump legger fram «århundrets avtale»11:40NorgeSykehusstriden på Helgeland – Høie har bestemt seg11:37NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Trøndelag11:36NorgeTilliten til politiet styrkes11:07VerdenUSA undersøker meldinger om flyulykke i Afghanistan11:01NorgeBankID-trøbbel for Telenor-kunder11:00VerdenMirakuløst flykrasj – alle overlevde10:45Helse og livsstilBlodbank innfører ekstrakarantene for å hindre virusspredning10:15VerdenPolen kjøper 32 kampfly fra USA10:08ReiseNorwegian nekter å refundere gebyr tross vedtak10:08NorgeEirin Mikkelsen (43) funnet død i Sverige09:58SportKlopp om returkamp mot Shrewsbury: – Vi kommer ikke til å være der09:48SportNorsk sykkelproff må endre planer etter operasjon09:31PengerOslo Børs kraftig ned grunnet virusfrykt09:05PolitikkDemokratene krever at Bolton får vitne etter lekket bokmanus09:03PengerVirusfrykt er dårlig nytt for den norske kronen08:41Helse og livsstilKina forlenger ferien som følge av lungevirus08:38NorgeKvinne tiltalt for grov mishandling av ektemann og barn over flere år08:27PolitikkListhaug: – Ingen planer om å opptre som bølle i Stortinget08:26NorgeDagen-redaktør forsvarer omstridt kirkekåring08:15SportTjukk tåke i LA da Kobe Bryant omkom i helikopterkrasj08:04NorgeForsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser07:32PengerAylar Lie krever 100.000 kroner av Petter Northug – møtes i retten07:18Helse og livsstilSvenske Leon overlevde Auschwitz – advarer mot nazismen i hjemlandet07:11Helse og livsstilFrykter at berusede får kjøpt øl i selvbetjeningskasser07:09SportJohaug med spenstige tanker om VM-sprint06:56KulturBillie Eilish med storeslem under Grammy-utdelingen06:50VerdenJordskjelv på Salomonøyene06:44SportVM-skiskytterne deler seg – Thingnes Bø velger familietid06:33SportBrasil venter Sagosen i jakten på OL-plass
Populært