Kaller CAS-dommen mot Semenya «sexistisk og rasistisk»

Caster Semenya får støtte etter onsdagens CAS-dom.
Caster Semenya får støtte etter onsdagens CAS-dom. Foto: Anja Niedringhaus / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Caster Semenya (28) får massiv støtte etter at hun tvinges til å ta hormonregulerende medikamenter. Fredag løper hun 800 meter i Diamond League.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har kommet sterke reaksjoner på dommen i idrettens voldgiftsrett CAS (Court of Arbitrations for Sport), der Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) onsdag fikk medhold i at den sørafrikanske mellomdistanseløperen må bruke hormonnedsettende medisiner for å få konkurrere på sine favorittdistanser.

IAAF mener Semenyas nivå av det mannlige kjønnshormonet (testosteron) er for høyt.

– Rasistisk

Sør-Afrikas kvinnedepartement raser mot dommen og kaller den «sexistisk og rasistisk». Departementet mener at CAS tvinger afrikanske kvinner til å «sprøyte farlige stoffer inn i kroppen for å tilpasse seg den nordlige halvkules definisjon av kvinnelighet».

Det sørafrikanske friidrettsforbundet (ASA) vurderer om CAS-avgjørelsen skal ankes, og både forbundet, regjeringen og Sør-Afrikas olympiske komité kaller den diskriminerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener avgjørelsen er skammelig og er i sjokk over at et anerkjent organ som CAS kan gi sin støtte til slik diskriminering uten å blunke, sier ASA i en uttalelse.

Løper fredag

Til tross for CAS-avgjørelsen stiller Semenya stiller til start på 800 meter i Diamond League-stevnet i Doha fredag. Det kan hun fordi CAS-dommen ikke er rettskraftig før 8. mai. Semenya vant OL-gull på distansen i Rio de Janeiro i 2016.

Selv om CAS ga IAAF medhold i å kunne praktisere sitt hormonregulerende regelverk, innrømmer voldgiftsnemnda at det er flere problemer knyttet til dette. Ett er at CAS mener at det ikke er påvist at Semenya – eller andre – har noen fordel av høyt testosteron når de løper så lange distanser som 1500 meter eller en engelsk mil (1609 meter).

IAAF-president Sebastian Coe sier ifølge AP at forbundet ikke kommer til å etterkomme rådet om å utsette kravet om hormonbehandling for utøvere som løper 1500 meter og lengre distanser.