Overraskelseslaget Ajax sjokkerte Tottenham

Målscorer Donny van de Beek (midten) feirer med et smellkyss etter å ha gikk Ajax ledelsen mot Tottenham. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Donny van de Beek scoret kampens eneste mål da Ajax slo Tottenham 1–0 på bortebane i den første semifinalekampen i mesterligaen tirsdag.

For halvannet år siden røk Ajax ut av europaligakvalifiseringen mot Rosenborg. Tirsdag tok den nederlandske talentfabrikken første stikk mot Tottenham med 1-0-seier i London.

Tottenham var på forhånd advart mot Amsterdam-lagets bortestatistikk i mesterligaen. Både tittelforsvarer Real Madrid (1–4) og Juventus (1–2) ble slått borte i utslagsrundene på vei til semifinale.

Tirsdag tok Ajax en ny skalp på fremmed gress etter at Donny van de Beek satte inn kampens eneste mål – et svært viktig bortemål i kampen om en finalebillett i mesterligaen.

– En fantastisk prestasjon. Vi kjempet som løver, uttalte Ajax-manager Erik ten Hag til nederlandske Ziggo Sport , ifølge Goal.

Men manageren er ikke helt fornøyd med andreomgangen.

– I første omgang spiller vi veldig god fotball og målet var fortjent. Vi dominerte, men etter en stund klarte vi ikke å spille fotball. I den fasen hadde vi flere sjanser og kunne scoret flere mål. Likevel er det et godt resultat, sier nederlenderen.

VAR-godkjent mål

Ajax-spillerne gikk respektløst til verks, var uredde, teknisk briljante og festet umiddelbart grep om kampen. Tottenham slet med det meste i første omgang og måtte se de ballsikre gjestene ta føringen etter en millimeterpresis pasning fra Hakim Ziyech til van de Beek inne i boksen til vertene. Da sto plutselig 22-åringen helt alene med Spurs-keeper Hugo Lloris.

To skuddfinter senere lå Lloris sprellende på bakken mens kula forsvant inn i nettmaskene.

Tottenham, som fikk god hjelp av videodømmingsverktøyet VAR i kvartfinalen mot Manchester City, måtte denne gangen se at videobildene ikke kunne hjelpe dem. Den spanske dommeren trengte ikke langt tid på å godkjenne målet.

Nær dobling

Før halvtimen var spilt var van de Beek nær ved å doble ledelsen, men denne gangen var Lloris med på 22-åringens forsøk.

Fart på hjemmelaget ble det ikke før Jan Vertonghen skallet ned forsvarskollega Toby Alderweireld og måtte hjelpes av banen. Inn kom Moussa Sissoko, noe som tvang Spurs-manager Mauricio Pochettino til å endre formasjon. Da var det spilt 40 minutter på Tottenham Hotspur Stadium.

Både Alderweireld og Sissoko hadde hver sin mulighet til å utligne før pause, men lærkula forsvant utenfor stengene og Ajax kunne gå til pause med ledelse.

Rollebytte

Tottenham må ha fått en solid dose kjeft av Pochettino i pausen, for hjemmelaget virket langt mer påskrudd etter hvilen.

Bare sekunder inn i omgangen var Fernando Llorente nær ved å tråkle seg gjennom det nederlandske forsvaret på egen hånd, men da avslutningen kom sto det en Ajax-spiller i nærheten. Minutter senere sendte Dele Alli av gårde en rakett, men Ajax-keeper André Onana reddet engelskmannens knallharde skuddforsøk.

Plutselig satt pasningsspillet, laget framsto samlet og var langt mer hissig i gjenvinningsfasen. Ajax på sin side fikk lite til å stemme, og hadde mer enn nok med å forsvare ledelsen.

Innsiden av stolpen

Mot spillets gang var millimeterne på hjemmelagets side da gjestene var på en sjelden visitt foran Lloris.

David Neres sendte ballen forbi en utspilt keeper, men kula traff innsiden av stolpen og ut. Da var det spilt 79 minutter i London.

Til tross for massivt Tottenham-press hadde ikke kampen flere mål i seg.

– Vi kom til i den siste tredelen av kampen, men fant ikke måter å skape sjanser, sier Tottenham-manager Mauricio Pochettino til Sky Sports.

– I dag var ikke vår beste kamp, og vi kan ikke starte kamper sånn som dette, tilføyer en skuffet manager.

Ajax er dermed ett lite steg videre mot mesterligafinalen i Madrid før returoppgjøret onsdag 8. mai.

Da får muligens Pochettino tilbake flere spillere som ikke var med i tirsdagens oppgjør. Verken Harry Kane (ankel), Son Heung-min (suspendert), Harry Winks (lyske), Érik Lamela (hamstring) eller Serge Aurier (hamstring) tok del i den første semifinalekampen.

Vinneren møter enten Liverpool eller Barcelona, som spiller det første semifinaleoppgjøret onsdag.