MLS skal utvides til 30 lag

MLS-sjef Don Garber har store utvidelsesplaner for den nordamerikanske fotballigaen. Foto: Alex Gallardo / AP / NTB scanpix
MLS-sjef Don Garber har store utvidelsesplaner for den nordamerikanske fotballigaen. Foto: Alex Gallardo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske Major League Soccer blir stadig større. Ligaen, som nå teller 24 klubber, sikter mot 30 lag i løpet av få år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det avslørte MLS-sjef Don Garber torsdag kveld i forbindelse med et styremøte i Los Angeles. Han mener at utvidelser har vært en nøkkelfaktor bak fotballens vekst i Nord-Amerika de siste årene.

– Den profesjonelle fotballen blomstrer på alle nivåer i USA og Canada, og vi mener det er mange markeder og byer landet rundt som kan støtte en vellykket MLS-klubb.

– Utvidelsen de siste 15 årene har vært en enorm suksess og en drivkraft bak ligaens vekst, og vi er fornøyd med at noen av de største selskapene, som representerer store markeder i Nord-Amerika, sikter offensivt mot nye MLS-klubber, sier Garber.

Beckham kommer

FC Cincinnati er det siste tilskuddet i ligaen, som i år teller 24 lag. Fra neste år kommer Nashville og David Beckhams klubb Inter Miami inn i MLS, mens Austin FC er med fra 2021.

MLS-styret kan ikke avsløre hvilke andre aktører som er aktuelle for å starte nye klubber, men miljøer i Sacramento, California og St. Louis, Missouri er invitert til å legge fram formelle presentasjoner for ligaens utvidelseskomité. En avgjørelse rundt disse mulige bidragene vil bli tatt i løpet av de neste månedene.

MLS har satt den såkalte «franchise fee», beløpet et nytt lag må betale for å delta i ligaen, til 200 millioner dollar for MLS' 28. og 29. klubb. Det tilsvarer 1,7 milliarder kroner etter dagens kurs.

Iver i Sacramento

Det virker særlig sannsynlig at Sacramento blir blant de neste byene som får et MLS-lag på plass. I januar ble milliardæren Ron Burkle hovedinvestor i det nåværende laget Sacramento Republic, som spiller på nivå to i USA, og klubben kaller torsdagens signaler fra MLS-sjefen et «monumentalt steg» i prosessen.

– Det finnes ikke noe mer passende for MLS enn vår by, og dagens kunngjørelse styrker Sacramentos bud. Vi vil fortsette vår kommunikasjon med direktøren og med ligaen, og vi ser fram til å fullføre alle stegene for å få MLS til Sacramento, sier klubben i en uttalelse.

En rekke norske spillere har valgt overganger til den nordamerikanske fotballigaen de siste årene. For øyeblikket spiller Jørgen Skjelvik (LA Galaxy) og Adama Diomande (Los Angeles FC) der, mens også Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Muhammed Keita og Ola Kamara spilte MLS-fotball sist sesong.

Personvernpolicy