Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år

Her drar Lionel Messi av Scott McTominay og Chris Smalling på Camp Nou tirsdag. Med skjegg og kortere hår enn i 2007. Foto: Joan Monfort / AP / NTB scanpix
Her drar Lionel Messi av Scott McTominay og Chris Smalling på Camp Nou tirsdag. Med skjegg og kortere hår enn i 2007. Foto: Joan Monfort / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Helge Riise fikk 72 minutter mot Argentina i 2-1-seieren på Ullevaal 22. august 2007. Allerede da så han noe unikt med Argentinas nummer 19.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sånne kamper man husker. Det var stor stas å møte Lionel Messi, som både var og er en av verdens beste fotballspillere. Han har prestert på dette nivået i 10-15 år, det er kjempeimponerende. Det er ikke mange som klarer å holde så høyt nivå i kamp etter kamp, i så mange år.

Det sier Bjørn Helge Riise til NTB om privatlandskampen mellom Norge og Argentina i august 2007. Lionel Messi, med langt flagrende hår og nummer 19 på drakta, viste allerede da – i en alder av 20 – at han hadde noe spesielt ved seg.

Skrur vi tiden snaut 12 år fram i tid, har han fortsatt noe helt spesielt – i en alder av 31. Messi har rukket å bli kåret til verdens beste fotballspiller fem ganger, samt vunnet mesterligaen tre ganger og La Liga sju ganger, siden 1-2-tapet for Norge foran 23.000 tilskuere.

Herjet med United

Tirsdag spilte Messi til børskarakter 10 i returoppgjøret i mesterligaen mot Manchester United. Han scoret to mål og var tredje sist på den tredje scoringen, i tillegg til at han hadde en rekke frekke involveringer. Det gjorde argentineren til banens gigant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to målene gjør at han har scoret åtte mål på ti mesterligakamper denne sesongen. I tillegg har han banket inn 33 mål på 29 La Liga-kamper i 2018/19-sesongen.

– Messi er den spilleren i verden som har den beste teknikken. Og i fotball er det sånn at jo bedre teknikk du har, jo flere taktiske valg har du i alle situasjoner. Prøver du å stoppe Messi på fem ulike måter, har han likevel fem andre måter som gjør at du ikke klarer det, sier Lars Tjærnås, tidligere fotballtrener og nåværende kommentator.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle ville ha drakten

Riise husker godt at det var Messi det ble snakket om etter at John Carew senket Argentina på egen hånd i 2007.

– Vi pratet om det i og etter kampen. Det gikk så hurtig med ham – teknikken hans og «touchet» hans, det var flere nivåer forskjell, legger Riise til.

Han forteller at «de fleste ville ha drakten til Messi etter kampen, men den skulle aksjoneres bort». Det var noe eksepsjonelt med den gutten, husker Riise at var gjengangsmelodien i garderoben etter seieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo forbildet til barna mine, så det at jeg kan fortelle at jeg har spilt mot ham, er kult.

Og tolv år etter, på Camp Nou mot Manchester United, var Messi igjen dominerende.

– Det er ikke veldig overraskende at det var han som ble den mest avgjørende spilleren. Den revansjlysten han har vist i mesterligaen, er som forventet etter at han grep mikrofonen på Camp Nou på pressekonferansen før sesongen med et budskap om at «bøtta» skulle tilbake. Det er mesterligaen som er viktigst for Messi, og det har han vist, sier Petter Veland, som følger Messi, Barcelona og La Liga tett.