– En skandale at Bjørgen og Bjørndalen ikke får statslønn

– Det er Guds lykke at vi får Marit (Bjørgen) i tale og med henne på flere prosjekt og gi noe tilbake. I stedet burde de vært betalt for å gi noe tilbake, mener Vidar Løfshus, ifølge Dagbladet.
– Det er Guds lykke at vi får Marit (Bjørgen) i tale og med henne på flere prosjekt og gi noe tilbake. I stedet burde de vært betalt for å gi noe tilbake, mener Vidar Løfshus, ifølge Dagbladet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langrennssjef Vidar Løfshus frykter at kompetansen til stortalenter kan gå tapt på grunn av måten norsk toppidrett er finansiert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ikke lenge er Vidar Løfshus ferdig som landslagssjef, og det jaktes på en etterfølger. Nå retter trønderen kritikk mot måten idretten er finansiert på.

Til Dagbladet forteller han at toppidretten i Norge er underfinansiert, og at det er vanvittig små ressurser til disposisjon. At avgåtte legender nærmest må stille opp på dugnad for å gi noe tilbake, får Løfshus til å reagere.

– Det er en skandale at ikke Ole Einar Bjørndalen, Kjetil André Aamodt og Marit Bjørgen får statslønn, sier han til avisen.

Les også: Kraftig inntektsfall for Marit Bjørgen

Sikre kompetanse

Marit Bjørgen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Marit Bjørgen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Den avtroppende landslagssjefen tar derfor til orde for en modell som sørger for en årlig godtgjørelse i form av statslønn til de største idrettsprofilene. En slik ordning vil også sikre at kompetansen lever videre også etter at karrieren som utøver er over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løfshus er usikker på hvor mange som bør få statslønn, men iallfall de tre han har nevnt.

– Vi kan ikke forvente at de skal stille opp for oss på dugnad hele tiden, sier Løfshus til Dagbladet.

Les også: Bjørgen og Bjørndalen delte hedersprisen

Kulturdepartementet: – Ikke hensiktsmessig

Kulturdepartementet svarer til avisen at de aldri har vurdert statsstipend til tidligere toppidrettsutøvere, og mener at det ikke er hensiktsmessig bruk av ressurser. De har også vanskelig for å se hvordan dette skal fungere i praksis.

Les også: Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset

NRK mister ski-VM og verdenscuprettigheter

Slakter norske VM-tilskuere: – Som zombier