Berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp

Rune Almenning Jarstein (t.v.), Martin Ødegaard, Håvard Nordtveit og Ola Kamara jubler under den ville 3-3-kampen mellom Norge og Sverige. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge ledet 2-0 med 20 minutter igjen, men jublet til slutt for Ola Kamaras scoring som ga 3-3 mot Sverige på overtid av overtiden i tirsdagens fotballdrama.

Sverige hentet inn Norge 2-0-ledelse og utlignet etter vel 86 minutter tirsdag. Det var ikke ufortjent. Så kom 3-2 til Sverige på overtid før Ola Kamara fikset 3-3.

– Vi gir bort kampen og slipper Sverige altfor lett inn på 2-0. Heldigvis klarer vi å utligne, men vi gir bort to poeng, sa King til NTB i pressesonen.

Til TV2 sier Kamara at det var helt sinnssykt viktig å score det målet.

– Vi burde greid å ro det i land, men når situasjonen ble som den ble, er det deilig å score 3-3-målet, la Kina-proffen til.

Spennende kamp

Joshua King og Rune Almenning Jarstein så ut som matchvinnere i hver sin ende av banen i en kamp der marginene lenge gikk Norges vei, men mot slutten var det svenskene som hadde hellet på sin side. Robin Quaison utlignet i det 86. minutt da Håvard Nordtveit endret retning på hans skudd og utmanøvrerte Jarstein.

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, 2. kampdag:

Gruppe F:

Norge – Sverige 3-3 (Ullevaal stadion i Oslo), Malta – Spania 0-2 (i Ta'Qali), Romania – Færøyene 4-1 (i Cluj-Napoca).

Gruppe D:

Irland – Georgia 1-0 (i Dublin), Sveits – Danmark 3-3 (i Basel).

Gruppe J:

Armenia – Finland 0-2 (i Jerevan), Bosnia-Hercegovina – Hellas 2-2 (i Zenica), Italia – Liechtenstein 6-0.

3-2-scoringen kom etter 90 minutter da Viktor Claessons innlegg traff Quaison og spratt i mål. Claesson var mannen som reduserte i det 70. minutt, og han var også nest siste svenske på 2-2-målet.

King hadde assist da Norge mot spillets gang tok ledelsen med et offsidemål av Bjørn Maars Johnsen i slutten av første omgang, og han nikket inn scoringen som så ut til å punktere kampen i det 59. minutt.

Sverige skapte ny spenning da Claesson reduserte, etter at han skaffet straffespark i en duell med Kristoffer Ajer. Jarstein reddet Andreas Granqvists straffespark med et tigersprang. Claesson, som var flere meter inne i feltet før straffen ble tatt, satte inn returen.

(Saken fortsetter under)

Joshua King jubler for sin 2-0-scoring mot Sverige tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Gull verd

I neste angrep burde det blitt 2-2 da Quaison nikket fra kloss hold, men Jarstein svarte med en helt utrolig refleksredning og slo ballen over. Det så lenge ut til å bli kampavgjørende.

Norge hadde vunnet sju hjemmekamper på rad og holdt nullen i de fire siste, men tre baklengsmål på 20 minutter holdt på å sende Lars Lagerbäcks menn ut i dødens posisjon i kvalifiseringen.

Kamaras mål kan vise seg å bli gull verd når det skal telles opp til slutt.

– Hodet gikk ned da de tok ledelsen, men da tenkte jeg at dette må du snu. Det er det gode spillere gjør når man må score på slutten. Jeg tenkte at denne er min og at den måtte gå i mål, sa Kamara til TV 2 om de dramatiske sluttsekundene.

Sceneskifte

Etter en god norsk åpning og en kjempesjanse da King nikket et Ole Selnæs-innlegg i tverrliggeren langt utenfor Robin Olsens rekkevidde, overtok Sverige initiativet i kampen og provoserte fram norske feil som førte til store sjanser. Heldigvis var de svenske avslutningene svake. Enten ble de blokkert eller så ble de lett bytte for Jarstein.

I stedet smalt det i motsatt ende, da Bjørn Maars Johnsen ga Norge ledelsen i det 41. minutt med et mål som burde vært annullert for offside.

Bjørn Maars Johnsen ordnet 1-0 mot Sverige i EM-kvalkampen tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Det startet med et norsk innkast. Nordtveit valgte for en gangs skyld å kaste kort, og Norge så ut til å spille seg inn i trøbbel da ballen havnet hos bakerste utespiller Haitam Aleesami som ble presset ved midtstreken. Men han slo opp, og via en fiks kombinasjon med Markus Henriksen brøt Elabdellaoui gjennom på høyresiden.

Maars Johnsen gikk i duell ved nærmeste stolpe, men Filip Helander stusset ballen videre. Den havnet hos King, som ikke traff ordentlig med avslutningen. Det ble i stedet til en assist da Johnsen stakk fram foten og styrte ballen inn ved stolpen. Han var imidlertid lenger inne enn keeper og hadde bare en utespiller på rett side av seg. Linjemannen holdt flagget nede, og dommer Gianluca Rocchi godkjente målet til store svenske protester.

Knockout

I det 59. minutt kom det som så ut som knockoutslaget, da King og Maars Johnsen presset Albin Ekdal og vant ballen fra svensken nær midtstreken. Martin Ødegaard ble spilt fram på en tung kontring. Han ble taklet, men Henriksen plukket opp ballen, og King stanget innlegget i mål.

Ekdal holdt på å revansjere seg for balltapet og sende Sverige inn i kampen igjen noen minutter senere, men han skjøt klokkerent i stolpen. I situasjonen pådro han seg en stygg kneskade og måtte hjelpes av banen.

Sverige fikk likevel en vei inn i kampen, og publikum kunne ikke ane hvilket drama som ventet.