Kristoffersens sponsorstrid for retten

Tirsdag starter rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges skiforbund om retten til individuell sponsoravtale med Red Bull. Her fra slalomkonkurransen under VM i Åre i februar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Tirsdag starter rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges skiforbund om retten til individuell sponsoravtale med Red Bull. Her fra slalomkonkurransen under VM i Åre i februar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund (NSF) har kranglet så busta fyker i flere år. Tirsdag flyttes krangelen inn i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighetene mellom partene er mange og komplekse, men en forenklet versjon kan se omtrent slik ut:

Kristoffersen har lenge ønsket å få kjøre med Red Bull på hjelmen, men skiforbundet har allerede solgt plassen til Telenor.

I 2016 sa NSF definitivt nei, til tross for at Aksel Lund Svindal hadde kjørt med Red Bull-logo på hjelmen i flere år. Kristoffersen svarte med å stevne forbundet.

Den ferske verdensmesteren i storslalåm krever i tillegg 15 millioner kroner av skiforbundet for penger han mener å ha gått glipp av gjennom forbundets Red Bull-nekt.

Les også: Kristoffersen og Windingstad ordnet norsk dobbeltseier i storslalåm

Kristoffersen slo Hirscher og vant i Bulgaria

Gikk bort fra muntlig avtale

Kristoffersen mener partene i mars 2016 hadde en muntlig avtale, men at forbundet senere gikk bort fra denne. I skistyret ble det i november samme år fattet et vedtak der Kristoffersen ble nektet å inngå en markedsavtale med Red Bull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristoffersen mener forbundet ville fått minst 1,5 millioner kroner i året med denne avtalen.

Kristoffersen har lenge ønsket å få kjøre med Red Bull på hjelmen, men skiforbundet har allerede solgt plassen til Telenor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kristoffersen har lenge ønsket å få kjøre med Red Bull på hjelmen, men skiforbundet har allerede solgt plassen til Telenor. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Året etter forlenget skiforbundet med hovedsponsor Telenor, en avtale som ifølge NRK vil gi skiforbundets alpinlag rundt 100 millioner kroner over seks år.

«For Kristoffersen er saken meget viktig da NSFs nektelse hindrer hans tilgang til Red Bulls støtteapparat, og NSFs holdning reduserer derfor hans muligheter til å prestere i verdensklasse», heter det i sluttinnlegget fra Kristoffersens advokat Odd Stemsrud hos advokatfirmaet Grette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EFTA-medhold til begge parter

Striden var til behandling i EFTA-domstolen, som skulle avgi en rådgivende uttalelse om tolkningen av EØS-avtalen. De ga begge parter delvis medhold i sin uttalelse.

«Et nasjonalt idrettsforbunds ordning med forhåndskontroll og samtykke for individuelle sponsoravtaler kan utgjøre en restriksjon på en idrettsutøvers tjenestefrihet», uttalte EFTA-domstolen i november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domstolen skriver også at de enkelte idrettsforbund «kan utøve skjønn» når individuelle sponsoravtaler skal inngås.

Ikke sannsynliggjort

Advokatfirmaet Lund & Co, som representerer NSF, skriver i sitt sluttinnlegg at «Det saksøker i denne saken ba om var å få lisensiert en rettighet som tilhører NSF og som allerede var solgt til lagets hovedsponsor. Han har fra begynnelsen av vært klar over at rettigheten uansett ikke var ledig, men har ikke akseptert dette».

Skiforbundet mener også at summen 15 millioner kroner, som Kristoffersen krever, ikke på noen måte er sannsynliggjort.

Sluttet på dagen

Konflikten mellom Kristoffersen og Norges Skiforbund har pågått i flere år, og toppet seg på VMs siste dag i Åre i februar. Da bekreftet alpinistenes sportssjef Claus Ryste at Kristoffersen skulle trene for seg selv ut sesongen.

I Kitzbühel et par uker tidligere sluttet Stefan Kornberger på dagen som teknikktrener for Norges alpinlandslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 ville ikke Kristoffersen signere en ny utøverkontrakt med forbundet, og ble utestengt fra landslagssamlinger og nektet å trene på Olympiatoppen. Selv om han i juli 2017 skrev under ny utøverkontrakt, mente alpinlandslaget at han hadde brutt disiplinær- og sponsorregler gjentatte ganger, og skiforbundet utestengte slalåmesset fram til 1. oktober samme år.