Messi-briljans da Barcelona forsvarte Spanias mesterligaære

Lionel Messi herjet med Lyon-forsvaret da Barcelona som eneste spanske lag tok seg til kvartfinale i mesterligaen. Foto: Emilio Morenatti, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lionel Messi scoret to frekke mål og serverte to nesten ferdigscorede pasninger da Barcelona slo Lyon 5-1 og tok seg til kvartfinale i mesterligaen.

Spanske lag har vunnet turneringen de fem siste årene, og det er Barcelona som må gjøre jobben om den rekken skal fortsette. Fire engelske lag, ett italiensk, ett nederlandsk og ett portugisisk gjør Barcelona selskap i fredagens trekning.

Dagen etter at mesterligakongen Cristiano Ronaldo gjorde hattrick da Juventus tok seg til kvartfinale, ga hans mangeårige rival Messi svar på tiltale med en egen festforestilling. Messi er nå oppe i 108 mesterligamål mot Ronaldos 124.

Det er 12. år på rad Barcelona er i kvartfinale i turneringen. Laget triumferte forrige gang i 2015. Real Madrid vant de tre siste årene med Ronaldo blant hovedrolleinnehaverne. Messi vil gjøre det han kan for at Ronaldo ikke får fire på rad.

– Vi hadde ingen anti-Messi-plan. Det er så vanskelig å forsvare seg mot en spiller med hans kvaliteter og hans talent, sa Lyon-spiller Lucas Tousart til RMC Sport.

Panenka og tomt mål

En panenka-straffe fra Messis fot og Philippe Coutinhos scoring i tomt mål etter flott forarbeid av Luis Suárez ga Barcelona 2-0-ledelse etter en første omgang der Lyon måtte bytte ut sin skadde keeper Anthony Lopes med mesterligadebutanten Mathieu Gorgelin.

Straffesparket i det 18. minutt var billig, da Suárez tråkket på foten til Jason Denayer og falt. Dommerens avgjørelse ble likevel bekreftet etter VAR-gjennomgang, og Messi vippet ballen løst midt i mål mens Lopes sprellet i hjørnet.

Etter en halv time spilte Arthur Melo til Suárez, som rykket fra sin motspiller og serverte Coutinho ballen på åpent mål. Lopes ble skadd i et sammenstøt med Coutinho noen minutter tidligere. Han prøvde å spille videre, men måtte mot slutten av omgangen fortvilet forlate banen.

Alt virket avgjort, og det kunne stått 3-0 da Messi tidlig i annen omgang vippet over Gorgelin, men så ballen bli løpt opp av Fernando Marcal og klarert før den havnet i mål.

Kortvarig spenning

Men så skapte Lyon ny spenning med et reduseringsmål. Etter en kort corner vant gjestene flere dueller i feltet før Lucas Tousart dempet Sergio Busquets' svake klareringsnikk på brystet og skjøt i mål i hjørnet.

Dommerne VAR-sjekket scoringen både for å se om det var offside i forspillet og om Marcelo var ufin i en av duellene, men det ble godkjent, og Lyon trengte bare ett mål til for å gå videre.

Messi skulle nesten egenhendig slukke det håpet da Barcelona kontret inn tre mål mot slutten.

Først fikk han ballen midt på motstanderens halvdel, førte den mot forsvaret og lurte bort begge midtstopperne, Marcelo og Jason Denayer, med en superfrekk skuddfinte. Skuddet gikk via Gorgelins hånd og rullet sakte inn i mål. Med 3-1 var kampen punktert i det 78. minutt.

Etter to scoringer avsluttet Messi med to vakre assist. Først fant han i det 81. minutt Gerard Piqué alene ved lengste stolpe, og stopperen kunne score i tomt mål.

Så var det innbytter Ousmane Dembélé som ble servert en Messi-spesialpasning, og dermed ble det 5-1-seier.