Riiber sier at han var «superstresset» underveis i VM

Jarl Magnus Riiber med sine to gullmedaljer fra VM 2019 under medaljeseremonien under VM på ski i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jarl Magnus Riiber med sine to gullmedaljer fra VM 2019 under medaljeseremonien under VM på ski i Seefeld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jarl Magnus Riiber (21) ble VM-konge i Seefeld, men kombinertesset forteller at det var mentalt tungt da han slet i begynnelser av mesterskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vel hjemme i Oslo igjen, klar for helgens konkurranse i Holmenkollen, forteller Riiber om et mesterskap han opplevde som fullt av opp- og nedturer. Det endte som vi vet fantastisk, med et individuelt gull, samme valør i lagkonkurransen og i tillegg sølv på lagsprinten, men i begynnelsen av mesterskapet fikk ikke den suverene verdenscuplederen det til å stemme.

– Det startet ekstremt dårlig, og det var veldig mentalt tungt. De to første konkurransene var tunge. Jeg hoppet så ekstremt dårlig i forhold til nivået jeg har inne, sier Riiber til NTB.

Var stresset og lei seg

Riiber skuffet i den første individuelle konkurransen og ble nummer fem. Han fikk det ikke til å stemme i hoppbakken i Innsbruck. Det gjorde han heller ikke i lagsprinten, som likevel endte med en sølvmedalje for Riiber og Jan Schmid.

For 21-åringen som har vært i egen klasse denne sesongen, med 10 verdenscupseire, var det en stor nedtur.

– Jeg håpet å komme meg opp på hesten igjen og få til gode skihopp, men det ble for mye tanker og arbeidsoppgaver på en gang. Da gikk egentlig hoppingen rett vest i Innsbruck, sier Riiber, og forteller at det gikk inn på ham.

– Jeg var superstressa. Jeg var ordentlig lei meg, egentlig, for det var så dårlig som det var i Innsbruck, sier verdens beste kombinertløper.

Men da de flyttet hoppingen fra Innsbruck til VM-byen i Seefeld, fant Riiber tilbake til sitt gamle jeg. Det ble gull i begge avslutningsøvelsene.

– Det ble desto bedre da det snudde. Fra mandag til lørdag var det egentlig bare god kontroll, og jeg koste meg veldig godt, sier han.

Liker Northug-sammenligning

I den avsluttende lagkonkurransen viste Riiber hvorfor han er best. 21-åringen gikk ut i tet sammen med Østerrike og Tyskland på den siste etappen på stafetten. Der gjorde nordmannen til slutt som han ville og gikk Norge inn til gull.

Måten Riiber avsluttet på, fikk sportssjef Ivan Stuan til å sammenligne ham med Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo. Det liker Riiber godt.

– Jeg synes det er stas. Jeg har sett så mye opp til Northug og Klæbo. Å kunne gjøre valg og taktiske vurderinger som dem er jeg veldig stolt av å få til, sier han.

Han mener evnen til å holde hodet kaldt i avgjørende situasjoner først og fremst handler om selvtillit.

– Jeg skjønner hvorfor de har fått det til. De har vært i den situasjonen så mange ganger og vet hvordan de skal gjøre ting. I fjor fikk jeg panikk i de situasjonene. Jeg hadde så mange dårlige opplevelser. I år har jeg istedenfor vunnet alle avslutninger, og det gir en veldig selvtillit, sier han.

– Det merker jeg på dem jeg går mot også, at de bli stresset. De vet ikke hva de skal gjøre for å riste meg av.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden