Langrenn: Fluorkontroller er i gang

Enn så lenge er det lov å bruke fluorprodukter for Therese Johaug og langrennsseniorene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Enn så lenge er det lov å bruke fluorprodukter for Therese Johaug og langrennsseniorene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiens første fluorkontroll i langrenn ble gjennomført i Hovedlandsrennet på Gålå i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollene kom i gang etter intenst arbeid for å utvikle gode testmetoder og prosedyrer, heter det i en pressemelding fra Norges Skiforbund.

Det såkalte «fluorvedtaket» ble vedtatt av langrennskomiteen 21. oktober i fjor. Vedtaket innebar et forbud mot fluor i klassene til og med 16 år. Forbudet gjaldt fra og med sesongen 2018–2019 og omfattet fluorholdige glidprodukter.

Ulvang til ABC Nyheter: – Går altfor fort i en retning som vi ikke ønsker

Et betydelig antall prøver ble tatt begge dager, og det avventes svar fra laboratoriet i Tyskland som gjør analysearbeidet.

– Det var tydelig at testene var etterlengtet både blant deltakere, ledere og foreldre. Prosedyrene foregikk uten at noen ble stresset, og vi fikk tilbakemeldinger på at kontrollene bidrar til at konkurransene oppleves mer rettferdige. Smøreteamene gir tilbakemeldinger om mindre stress, og ikke minst betydelig bedre luft og miljø i smørebodene. Det vil bli utført flere stikkprøver utover i sesongen, og i første omgang er det Ungdomsbirken på Lillehammer som får besøk av kontrollørene fra skiforbundet, sier Sindre Bergan i Norges Skiforbund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Klæbo fratatt førerkortet – fikk 16 dagers betinget fengsel

Resultatene av stikkprøvene blir kommunisert til gjeldende klubb i etterkant av mottatt prøvesvar, men fordi testmetodene fortsatt er under utprøving vil ikke resultatene forårsake forføyninger mot enkeltutøvere.

Nystad om dopingskandalen: – Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling

ABC Nyheters dopingekspert: «Fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt»