Dürr dopet seg til det siste, med blodposer merket «Lucky Luke»

Østerriksk politi gikk til aksjon under ski-VM og avslørte omfattende bloddoping. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Østerriksk politi gikk til aksjon under ski-VM og avslørte omfattende bloddoping. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den dopingmistenkte langrennsløperen Johannes Dürr er satt fri etter pågripelsen tirsdag, men mistanken om at han var en nøkkelmann i dopingringen bare styrkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dürr har i avhør medgitt at han dopet seg helt til det siste, opplyser østerriksk påtalemyndighet. Det ble understreket at han fortsatt er mistenkt for lovbrudd, selv om han ikke lenger er i politiets varetekt.

– Det virket ikke sannsynlig at han kunne hindre eller påvirke etterforskningen, sa Hansjörg Mayr ved statsadvokatens kontor i Innsbruck.

Den tyske TV-kanalen ARD, som var først med å melde om politiaksjonen under ski-VM, melder at Dürr har innrømmet at han med hjelp fra den pågrepne idrettslegen Mark Schmidt dopet seg helt til det siste. Både på ettersommeren i fjor, i oktober og november benyttet han seg av bloddoping.

Dürrs blodposer var ifølge ARD merket med kodenavnet «Lucky Luke».

Dürr, som i Sotsji-OL ble dopingtatt i Sotsji-OL og utestengt i fire år, prøvde seg på et comeback, men avsluttet karrieren da han ikke greide å kvalifisere seg til VM på hjemmebane.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nystad om dopingskandalen: – Alle har blitt lurt. Vi har ikke hatt peiling

Rekrutterte dopere?

Dürr opptrådte opprinnelig som varsler i dopingsaken. Det var hans uttalelser til ARD og i avhør med myndighetene som førte til opprullingen av dopingnettverket rundt Schmidt.

Nå foreligger det mistanke om at Dürr hjalp til å rekruttere kunder til den tyske dopinglegen.

Det hevder iallfall de østerrikske langrennsløperne Dominik Baldauf og Max Hauke, som begge ble tatt for bloddoping under VM i Seefeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dürr sa til meg at det er umulig å nå toppen uten doping, og han fortalte at en lege i Erfurt kunne hjelpe meg med det, sier Baldauf til Kronen Zeitung.

Sjefetterforsker: – Antall dopingmistenkte etter ski-VM vil øke

«Bare idioter avsløres»

– Vi ble fortalt at bare en idiot blir avslørt for bloddoping. Det er bare å drikke et glass saltvann etter rennet, så tynnes blodet tilstrekkelig. Jeg er dessuten aldri blitt testet etter et renn, sier Hauke til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Her blir Hauke filmet med nåla i armen

Både Baldauf og Hauke har sagt at de etter dopingavsløringen legger opp som langrennsløpere.

Dürr har gjennom sin advokat benektet at han har satt andre utøvere i kontakt med Schmidt, forståelig nok. Betingelsen for at han kan dømmes etter den østerrikske antidopingloven er nemlig at han har hjulpet andre å dope seg.

Utøvere som bare doper seg selv kan ikke straffeforfølges etter den loven, men kan dømmes etter bedragerilovverket.

ABC Nyheters dopingekspert: «Fælt å føle seg så til de grader lurt trill rundt»