VM-skandalen: Dopinglegen fikk 48.000 kroner av hver utøver, frysere fulle av blodposer

Video: Østerrike-løperen Max Hauke ble tatt på fersken da han var i full gang med å bloddope seg på et hotellrom i Seefeld.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyske legen som er nøkkelmann i dopingsaken i ski-VM, tjente cirka 3 millioner kroner året på sin ulovlige butikk. Mark Schmidt risikerer ti års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem VM-utøvere har innrømmet juksingen. Ifølge den tyske avisen Bild skal Schmidt ha fått betalt cirka 48.000 kroner i året av alle sine 60 kunder.

Det betyr et samlet beløp på snaut 3 millioner kroner. Klientene skal ha fått behandling i flere etapper hvert år som del av avtalen.

Det dreier seg om det som kan kalles gammeldags bloddoping. Det vil si at utøverne tappes for cirka én liter blod. Så fryses dette ned og oppbevares ved omkring 80 kuldegrader.

Løft

Når idrettsfolkene ønsker det, tines blodet og varmes opp til cirka 37 varmegrader og tilføres utøverne. Slik økes antall røde blodceller og gir et høyere oksygenopptak under konkurranser.

Det er uklart hvor mye bedre idrettsfolkene presterer etter bloddoping, men et sted mellom fem og ti prosent nevnes av dopingeksperter.

Schmidt skal ha oppbevart opp mot 50 blodposer i flere spesialfrysere i en egen garasje i nærheten av sitt hjem i Erfurt. Han risikerer opp til ti års fengsel dersom påtalemyndigheten når fram i rettsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han vil bli varetektsfengslet, og han plasseres i München-Stadelheim-fengselet. Han samarbeider fullt ut med etterforskerne. Det står etter forholdene bra til med ham, sa Schmidts advokat Andreas Kreysa for et par dager siden.

Det er ventet at det kommer et skred av nye avsløringer i saken i tiden som kommer.

Schmidts praksis i Erfurt var inntil torsdag offisielt medisinsk senter for idrett i Thüringen-området. Lisensen ble inndratt etter onsdagens aksjoner.